Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kunnen kruiden en specerijen na een tijd bederven?

Kruiden en specerijen kunnen je gerechten perfect op smaak brengen. Maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheidsdatum? Kunnen kruiden na een bepaalde tijd bederven?

Ruik je weleens voordat je kruiden of specerijen gebruikt aan het potje? Waarschijnlijk niet. Toch is dit wel verstandig, want ook kruiden hebben een houdbaarheidsdatum.

Advertentie

Muf

Alle kruiden verliezen na verloop van tijd hun smaak en dat komt door zuurstof. Wanneer een specerij wordt blootgesteld aan zuurstof, wordt de smaak steeds iets minder. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Dit maakt het lastig te bepalen hoelang je met kruiden kunt doen. Daarom kun je het beste de kruiden van tevoren even ruiken. Ruikt het lekker, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Ruikt het potje een beetje muf of zelfs rokerig, dan kook je waarschijnlijk met ‘slechte’ kruiden.

Slechte kruiden

Kruiden en specerijen bederven niet zoals melk of vlees. Ze krijgen geen schimmel, maar kunnen wel degelijk slecht worden. Met slecht bedoelen we eigenlijk dat het kruid zijn smaak heeft verloren. Je wordt er dus niet ziek van. Maar het heeft natuurlijk niet zoveel zin om kruiden en specerijen zonder smaak te gebruiken.

Er is eigenlijk maar één manier om erachter te komen of kruiden zijn verlopen en dat is door ze te proeven. Als een kruid nog levendig en fris smaakt, zijn ze nog prima te gebruiken. Zelfs na de vervaldatum die op het potje staat. Je kunt ook proberen goed naar de kruiden te kijken. Oude, geoxideerde kruiden hebben een groezelige, stoffige kleur. Maar dit is wat lastiger te zien. Merk je dat kleur is veranderd? Dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuw potje te kopen.

Smaakpupillen

Voor een optimale smaak, kun je gemalen kruiden het beste na 3 maanden vervangen. Hele kruiden blijven wat langer vers en kun je zo’n 8 à 10 maanden bewaren. Maar zoals hierboven al is gezegd: gebruik vooral je smaakpupillen als gids. Smaken de kruiden na 3 of 10 maanden nog prima? Dan is er waarschijnlijk niks aan de hand.

Wellicht een goed idee om eens naar je kruidenkastje te kijken. Op déze manier ruim je overzichtelijk je kruiden op:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien