Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Lactose-intolerant? Deze kazen kun je nog steeds eten

Als je lactose-intolerant bent, zijn er een hoop lekkere dingen die je niet kunt eten. Maar niet getreurd: sommige kazen kun je namelijk wel eten volgens het boek The science of cheese.

Als je lactose-intolerant bent, heb je een tekort aan het natuurlijke enzym lactase in je dunne darm. Hierdoor kan lactose minder goed worden afgebroken. Dit zorgt onder andere voor een opgeblazen gevoel, buikpijn en constipatie.

Advertentie

Oude kazen

Chemicus Michael Tunick schrijft in zijn boek The science of cheese: “Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe groter de kans dat je ‘m kan eten als je lactose-intolerant bent.” Het zit namelijk zo: het toegevoegde zuursel eet als het ware de lactose op. Dus: hoe ouder de kaas, hoe minder lactose erin zit.

Etiket checken

Oude, harde kazen zijn meestal de beste keuze. Vaak is daar geen spoor van lactose meer in te bekennen. In een jonge kaas bevat dan wel weer een grote hoeveelheid aan lactose. Ga er overigens niet klakkeloos van uit dat je elke oude kaas mag hebben als je een lactose-intolerantie hebt. Check altijd goed het etiket. Een kaas met weinig koolhydraten per 100 gram bevat weinig lactose. Kazen die rijk zijn aan lactose bevatten meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram.

Dit kun je eten

In het boek Milk is not for evey body: living with lactose intolerance van Steve Carper wordt aangegeven welke kazen je kunt eten ondanks je intolerantie: munster, camembert, brie, cheddar, provolone, gouda, blauwe kaas, Parmezaan en Zwitserse kaas.

Geef je kaasplank een persoonlijke touch met schoolbordverf:

Bestel het boek The science of cheese:


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle BE, Elle Eten. Beeld: iStock.

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien