Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Bakken maar: dít zijn de 9 lekkerste borrelbroden van Pinterest

Een borrel is tegenwoordig niets meer zonder een lekker borrelbrood. Maar wil je eens iets anders dan stokbrood met kruidenboter? Probeer dan een van deze lekkere borrelbroden. 

Een borrelbrood is ideaal om te delen. Je zet het brood op tafel en iedereen kan zelf heel makkelijk een stukje brood eraf trekken. Niet voor niets dat deze broden ook wel plukbroden worden genoemd.

Advertentie

Borrelbroden

En nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, kunnen we wel wat comfortfood gebruiken. En wat is er nu gezelliger dan lekker thuis op de bank borrelen? Daarom hebben we de lekkerste borrelbroden van Pinterest op een rijtje gezet. Je bent gewaarschuwd, want na het lezen en kijken wil je maar één ding: borrelen! Welk brood kies jij?

1. Borrelbrood met brie – Pauline’s Keuken

Dit borrelbrood met brie en groene kruiden zet je binnen tien minuten op tafel en is daarom de ideale weekendhap. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd een paar takjes peterselie en rozemarijn fijn en meng vier eetlepels olijfolie met de groene kruiden en wat knoflook. Snijd het brood horizontaal en verticaal in. Zorg dat het brood onder heel blijft, dus snijd niet tot de bodem. Verdeel de kruidenolie tussen de inkepingen in het brood. Verdeel de brie ook tussen de inkepingen. Bak het brood in tien minuten goudbruin. Smakelijk!

2. Kaas-uien borrelbrood – Chicks love food

Bij een heerlijke borrel mag dit feestelijke brood niet ontbreken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel drie uien en snijd ze in halve ringen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de uien een paar minuten. Leg een Turkse brood op de bakplaat en snijd het brood horizontaal en verticaal in, maar zorg dat het brood onderop heel blijft. Meng in een kom vijf eetlepels crème fraîche met wat peper en zout. Vul de inkepingen met het crème fraîche mengsel, doe daar de gebakken uien overheen en bestrijk het brood als laatste met de geraspte kaas. Bak het brood tien minuten tot de kaas is gesmolten. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Haal het brood uit de oven en serveer met de peterselie. Appeltje-uitje!

3. Italiaans borrelbrood – Brood.net

Fan van die Italiaanse keuken?Dan is dit brood echt iets voor jou. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smelt 75 gram ongezouten roomboter in een pannetje, voeg daar 1 teentje knoflook, wat peterselie, oregano, peper en zout aan toe en roer dit goed door. Snijd het brood horizontaal en verticaal in, maar zorg dat het brood onder heel blijft. Besmeer alle inkepingen met de gesmolten kruidenboter en verdeel daarna 125 gram buffelmozzarella en 75 gram Taleggio-kaas over het brood. Wikkel het brood in aluminiumfolie en bak het vijftien tot twintig minuten. Buon appetito!

4. Volkoren borrelbrood – Voedzaam & Snel

De meeste borrelbroden zijn niet zo gezond. Gelukkig kun je ook voor een verantwoorde versie gaan. Zo hoef je je nadien in ieder geval niet zo schuldig te voelen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat 100 gram roomboter zacht worden in een pannetje. Hak 1 teentje de knoflook en wat rozemarijn, peterselie en bieslook zo fijn mogelijk en voeg dit toe aan de boter. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout. Snijd het brood horizontaal en verticaal in, maar zorg dat het brood onder heel blijft. Snijd 300 gram jong belegen kaas in kleine, dunne repen en steek ze in het brood. Smeer de kruidenboter over het brood. Bak het borrelbrood in ongeveer 25 minuten of wacht totdat de kaas overal gesmolten is. Klaar is kees!

5. Pizza borrelbrood – Oh my foodness

Dit is ook een hele lekkere manier om brood in je maaltijd te verwerken. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd een ui in halve ringen en bak deze in een klein scheutje olijfolie een paar minuten aan zodat de ui zacht wordt. Snijd het brood horizontaal en verticaal in, maar zorg dat het brood onder heel blijft. Verdeel de 200 gram pizzasaus over en tussen het brood. Duw de voorgebakken ui, wat plakjes salami en mozzarella tussen de inkepingen in het brood. Schuif het pizza borrelbrood in de oven en bak deze 15 tot 20 minuten tot de mozzarella gesmolten is en het brood knapperig is. Aan tafel!

6. Borrelbrood met camembert en cranberry’s – De kokende zussen

Dit is een soort kaasfondue, maar dan in een brood. Heerlijk met een glas wijn. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Pak het ronde brood en leg de camembert hier in het midden op. Snijd met een mes rondom de camembert en hol het brood vervolgens uit. Haal de bovenkant van de kaas eraf en leg de camembert zonder verpakking in het brood. Snijd vervolgens rondom inkepingen in het brood. Snijd niet door tot de bodem. Pers een teentje knoflook uit en snijd een takje rozemarijn fijn. Mix de olijfolie met de rozemarijn en de knoflook en smeer dit mengsel over het brood rondom de camembert. Bak het brood 15 tot 20 minuten goudbruin. Haal het brood uit de oven en schep een eetlepel cranberry compote boven op de camembert. Tadaaa!

7. Borrelbrood met pesto, tomaat en spek – Studiokook

Bij de meeste borrelbroden gebruik je een rond brood, maar je kunt natuurlijk ook voor een stokbrood kiezen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd het stokbrood in de breedte in sneetjes, maar snijd deze niet helemaal door. Snijd dan de tomaat in dunne plakjes en ontbijtspek in vieren. Stop tussen elk sneetje stokbrood een beetje pesto. Stop daarna om en om een plakje spek of tomaat tussen de sneetjes en verdeel als laatste de geraspte kaas over het stokbrood. Bak het brood ongeveer 10 minuten, totdat de kaas is gesmolten. Eet smakelijk!

8. Turks borrelbrood met komijnekaas en pesto – Bonapetit

Wil je qua borrelbroden eens iets anders proberen? Ga dan aan de slag met komijnekaas en Marokkaanse pesto. Verwarm de oven op 180 graden Celcius. Doe wat verse peterselie, verse koriander, een eetlepel ras el hanout, sap van halve citroen, drie teentjes knoflook en scheutje olijfolie in de blender en mix alles goed door elkaar tot een pesto. Voeg eventueel wat peper en zout toe naar smaak. Mix de ingrediënten tot een pesto. Snijd een Turks brood horizontaal en verticaal in, maar zorg dat het brood onder heel blijft. Met een mes of een theelepel smeer je de Marokkaanse pesto tussen de sneden brood. Verdeel vervolgens de geraspte komijnekaas tussen het brood en bak het brood ongeveer 15 minuten. Het borrelen kan nu beginnen!

9. Borrelbrood met camembert en knoflook – Allerhande

Gek op borrelbroden én camambert? Dan is dit waarschijnlijk jouw favoriet. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd het brood horizontaal en verticaal in, maar zorg dat het brood onder heel blijft. Smelt 100 gram knoflookboter in een pannetje en laat het even afkoelen. Snijd ondertussen 250 gram camembert in dunne plakjes en halveer ze in de lengte. Snijd wat peterselie fijn en meng dit door de gesmolten boter. Sprenkel de peterselie-knoflookboter in de inkepingen van het brood. Verdeel daarna de kaas ertussen. Leg het brood op een stuk aluminiumfolie en bak 15 tot 20 minuten in de oven. Borreltijd!

Ter compensatie, want alles draait natuurlijk de balans: Irma Knol maakt 4 gezonde borrelhapjes (en die zijn zó klaar)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Pinterest. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít verrassende ingrediënt voorkomt dat je fruitsalade bruin wordt

In de lente en zomer is een fruitsalade een ideaal bijgerecht bij een picknick of barbecue. Alleen kan het fruit na een tijdje wat bruin kleuren. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen. 

Je zult het vast wel herkennen: je snijdt de appel in plakjes en de banaan, aardbeien en mango in stukjes. De verschillende soorten fruit zorgen voor een heerlijke frisse salade, maar voor je het weet begint het fruit al bruin te kleuren. Waar komt dat door?

Advertentie

Zuurstof

Het bruin worden van fruit is het gevolg van oxidatie. Ieder fruitstuk bevat bepaalde enzymen en polyfenolen die in hun eigen compartiment zitten. Wanneer je fruit in stukjes snijdt, gaat de celwand stuk en wordt het fruit blootgesteld aan zuurstof. Doordat die zuurstof erbij komt en de polyfenolen en enzymen bij elkaar komen, ontstaat die bruine kleur. Hoewel dit proces de smaak van het fruit niet echt beïnvloedt, ziet het er niet echt smakelijk uit.

Citroenzuur

Om de effecten van oxidatie te voorkomen, heeft het fruit een dosis citroenzuur nodig. De zuurgraad van citroenen helpt het bruin worden van fruit namelijk te voorkomen. Kortom: het enige wat je hoeft te doen is wat citroensap aan je fruitsalade toevoegen. Eén eetlepel sap kan de fruitsalade urenlang vers houden.

Betere smaak

En dat is niet het enige voordeel van citroen. Naast het vers houden van fruitsalade, kan citroen ook helpen de smaak te versterken. De zure bite van de citrus accentueert de zoetheid van de andere vruchten en helpt ook de smaak van hun sappen naar voren te brengen.

Houten scheplepels

Als je niet wilt dat de smaak van citroen alle andere smaken overweldigt, kun het beste één eetlepel citroensap aanhouden per twee kopjes fruit. Om de zure smaak te verminderen, kun je de sap eventueel van tevoren mengen met een theelepel suiker. Gebruik voor extra bescherming tegen oxidatie houten scheplepels om alles door elkaar te mengen, in plaats van metaal.

Dag bestrijdingsmiddelen: zo maak je fruit écht brandschoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well + Good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít verrassende ingrediënt voorkomt dat je fruitsalade bruin wordt

In de lente en zomer is een fruitsalade een ideaal bijgerecht bij een picknick of barbecue. Alleen kan het fruit na een tijdje wat bruin kleuren. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen. 

Je zult het vast wel herkennen: je snijdt de appel in plakjes en de banaan, aardbeien en mango in stukjes. De verschillende soorten fruit zorgen voor een heerlijke frisse salade, maar voor je het weet begint het fruit al bruin te kleuren. Waar komt dat door?

Advertentie

Zuurstof

Het bruin worden van fruit is het gevolg van oxidatie. Ieder fruitstuk bevat bepaalde enzymen en polyfenolen die in hun eigen compartiment zitten. Wanneer je fruit in stukjes snijdt, gaat de celwand stuk en wordt het fruit blootgesteld aan zuurstof. Doordat die zuurstof erbij komt en de polyfenolen en enzymen bij elkaar komen, ontstaat die bruine kleur. Hoewel dit proces de smaak van het fruit niet echt beïnvloedt, ziet het er niet echt smakelijk uit.

Citroenzuur

Om de effecten van oxidatie te voorkomen, heeft het fruit een dosis citroenzuur nodig. De zuurgraad van citroenen helpt het bruin worden van fruit namelijk te voorkomen. Kortom: het enige wat je hoeft te doen is wat citroensap aan je fruitsalade toevoegen. Eén eetlepel sap kan de fruitsalade urenlang vers houden.

Betere smaak

En dat is niet het enige voordeel van citroen. Naast het vers houden van fruitsalade, kan citroen ook helpen de smaak te versterken. De zure bite van de citrus accentueert de zoetheid van de andere vruchten en helpt ook de smaak van hun sappen naar voren te brengen.

Houten scheplepels

Als je niet wilt dat de smaak van citroen alle andere smaken overweldigt, kun het beste één eetlepel citroensap aanhouden per twee kopjes fruit. Om de zure smaak te verminderen, kun je de sap eventueel van tevoren mengen met een theelepel suiker. Gebruik voor extra bescherming tegen oxidatie houten scheplepels om alles door elkaar te mengen, in plaats van metaal.

Dag bestrijdingsmiddelen: zo maak je fruit écht brandschoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well + Good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Persconferentie 11 mei: "Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer"

We kunnen binnenkort weer van ‘s ochtends vroeg tot acht uur ‘s avonds naar het terras. Ook mogen we weer binnen sporten en een dagje naar pretparken, dierentuinen en speeltuinen. 

Deze versoepelingen gaan in vanaf woensdag 19 mei, míts de ziekenhuisbezetting blijft dalen. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie van 11 mei. Verder zijn ze voorzichtig optimistisch over de vakanties naar het buitenland.

Advertentie

Noodrem

“Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer”, zegt Rutte tijdens de persconferentie. Het kabinet kondigt dan ook een een aantal versoepelingen aan. Maar wees niet té enthousiast, want op maandag 17 mei wordt bekeken of deze voorgenomen versoepelingen ook écht mogelijk zijn. Het kabinet vindt het namelijk nog te vroeg om daadwerkelijk te beslissing te nemen om een sprong te wagen naar de tweede fase van het het versoepelingsplan. Daarom worden de laatste puntjes later pas op de i gezet.

De nieuwe versoepelingen zijn onder voorwaarden. Ten eerste moet het aantal ziekenhuisopnames blijven dalen. Als dit tegenvalt, wil het kabinet op de “pauzeknop” drukken. Mochten de ziekenhuisopnames wél zijn gedaald? Dan zijn dít de versoepelingen van stap twee:

1. Contactberoepen

Alle contactberoepen aan de slag. Eerder mochten fysiotherapeuten, schoonheidsspecialisten en kappers hun werk weer doen, maar vanaf volgende week mogen waarschijnlijk ook de sekswerkers weer aan het werk.

2. Buitenhoreca

Nu kon je alleen van 12.00 uur tot 18.00 uur een terrasje pakken. Deze tijden worden wat verruimd, blijkt na de persconferentie. Zo kunnen terrassen voortaan vanaf ‘s ochtends 06.00 uur open voor ontbijt, tot ‘s avonds 20.00 uur voor diner. Nog steeds onder dezelfde voorwaarden. De nieuwe regels gelden ook voor de sportkantines.

3. Meer sportmogelijkheden

Sportscholen gaan weer open. Dat betekent dat er zowel buiten als binnen gesport mag worden. Voor binnen geldt een maximumaantal van 30 personen. Ook teamsport is weer toegestaan. Kleedkamers en douches blijven gesloten, met uitzondering van de kleedkamers bij zwembaden. Geen wedstrijden en geen publiek.

4. Openluchttheaters en -musea

Ook de openluchtheaters, openluchtmusea en andere culturele instellingen in de buitenlucht weer open. Binnenruimtes, waar mensen zelf aan kunst doen, gaan ook weer open, zoals muziek- en dansscholen. Ook daar geldt: maximaal dertig mensen in een ruimte, 1,5 meter afstand en registratie vooraf.

5. Recreatie buiten

De zogenoemde doorstroomlocaties, zoals (pret-)parken, dierentuinen, speeltuinen, openluchtmusea, -monumenten en -theaters mogen hun deuren weer openen. Wel moet er gereserveerd worden. Ook muziekscholen mogen ook weer leerlingen ontvangen.

Alles wat buiten is, is toegankelijk. Bij bijvoorbeeld pretparken en dierentuinen mogen dus alleen de attracties en dierenverblijven buiten open. Bij de Efteling mag de Python dus wel open, maar de Droomvlucht niet.

Voortgezet onderwijs

Er wordt gepleit om de anderhalvemetermaatregel in het onderwijs los te laten. Juist voor jongeren in het voortgezet onderwijs is contact met leeftijdsgenoten een eerste levensbehoefte. Maar het OMT waarschuwt voor het te vroeg loslaten, want dat leidt tot langdurige druk in de zorg. Daarom gaan we daar nog eens goed kijken. Uiterlijk dinsdag 25 mei hakt het kabinet daarover de knoop door.

Vakanties

Hugo de Jonge is voorzichtig optimistisch over de zomervakantie. Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt volgende week.

Het huidige advies is: reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is. Dit algemene advies loopt tot half mei. “Vanaf zaterdag 15 mei kijken we per land of gebied wat de situatie is en of je daar veilig naartoe kan”, zegt Hugo de Jonge. Ze gaan werken met kleurcodes per land. Staat een land op geel? Dan kun je daar in principe op vakantie. Maar corona is niet weg, dus helemaal zorgeloos kun je nog niet op reis. Zo moet je je wel aan de regels van dat land houden. Het kan zijn dat je een negatieve testuitslag moet laten zien. Houd er ook rekening mee dat andere landen Nederland als een risicoland kunnen zien, waardoor je misschien in quarantaine moet. Ga ook niet op reis als je klachten hebt of besmet bent.

Op dinsdag 1 juni is er een nieuwe persconferentie over stap drie.

Dít zijn de veelvoorkomende langdurige klachten door corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Persconferentie 11 mei: "Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer"

We kunnen binnenkort weer van ‘s ochtends vroeg tot acht uur ‘s avonds naar het terras. Ook mogen we weer binnen sporten en een dagje naar pretparken, dierentuinen en speeltuinen. 

Deze versoepelingen gaan in vanaf woensdag 19 mei, míts de ziekenhuisbezetting blijft dalen. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie van 11 mei. Verder zijn ze voorzichtig optimistisch over de vakanties naar het buitenland.

Advertentie

Noodrem

“Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer”, zegt Rutte tijdens de persconferentie. Het kabinet kondigt dan ook een een aantal versoepelingen aan. Maar wees niet té enthousiast, want op maandag 17 mei wordt bekeken of deze voorgenomen versoepelingen ook écht mogelijk zijn. Het kabinet vindt het namelijk nog te vroeg om daadwerkelijk te beslissing te nemen om een sprong te wagen naar de tweede fase van het het versoepelingsplan. Daarom worden de laatste puntjes later pas op de i gezet.

De nieuwe versoepelingen zijn onder voorwaarden. Ten eerste moet het aantal ziekenhuisopnames blijven dalen. Als dit tegenvalt, wil het kabinet op de “pauzeknop” drukken. Mochten de ziekenhuisopnames wél zijn gedaald? Dan zijn dít de versoepelingen van stap twee:

1. Contactberoepen

Alle contactberoepen aan de slag. Eerder mochten fysiotherapeuten, schoonheidsspecialisten en kappers hun werk weer doen, maar vanaf volgende week mogen waarschijnlijk ook de sekswerkers weer aan het werk.

2. Buitenhoreca

Nu kon je alleen van 12.00 uur tot 18.00 uur een terrasje pakken. Deze tijden worden wat verruimd, blijkt na de persconferentie. Zo kunnen terrassen voortaan vanaf ‘s ochtends 06.00 uur open voor ontbijt, tot ‘s avonds 20.00 uur voor diner. Nog steeds onder dezelfde voorwaarden. De nieuwe regels gelden ook voor de sportkantines.

3. Meer sportmogelijkheden

Sportscholen gaan weer open. Dat betekent dat er zowel buiten als binnen gesport mag worden. Voor binnen geldt een maximumaantal van 30 personen. Ook teamsport is weer toegestaan. Kleedkamers en douches blijven gesloten, met uitzondering van de kleedkamers bij zwembaden. Geen wedstrijden en geen publiek.

4. Openluchttheaters en -musea

Ook de openluchtheaters, openluchtmusea en andere culturele instellingen in de buitenlucht weer open. Binnenruimtes, waar mensen zelf aan kunst doen, gaan ook weer open, zoals muziek- en dansscholen. Ook daar geldt: maximaal dertig mensen in een ruimte, 1,5 meter afstand en registratie vooraf.

5. Recreatie buiten

De zogenoemde doorstroomlocaties, zoals (pret-)parken, dierentuinen, speeltuinen, openluchtmusea, -monumenten en -theaters mogen hun deuren weer openen. Wel moet er gereserveerd worden. Ook muziekscholen mogen ook weer leerlingen ontvangen.

Alles wat buiten is, is toegankelijk. Bij bijvoorbeeld pretparken en dierentuinen mogen dus alleen de attracties en dierenverblijven buiten open. Bij de Efteling mag de Python dus wel open, maar de Droomvlucht niet.

Voortgezet onderwijs

Er wordt gepleit om de anderhalvemetermaatregel in het onderwijs los te laten. Juist voor jongeren in het voortgezet onderwijs is contact met leeftijdsgenoten een eerste levensbehoefte. Maar het OMT waarschuwt voor het te vroeg loslaten, want dat leidt tot langdurige druk in de zorg. Daarom gaan we daar nog eens goed kijken. Uiterlijk dinsdag 25 mei hakt het kabinet daarover de knoop door.

Vakanties

Hugo de Jonge is voorzichtig optimistisch over de zomervakantie. Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt volgende week.

Het huidige advies is: reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is. Dit algemene advies loopt tot half mei. “Vanaf zaterdag 15 mei kijken we per land of gebied wat de situatie is en of je daar veilig naartoe kan”, zegt Hugo de Jonge. Ze gaan werken met kleurcodes per land. Staat een land op geel? Dan kun je daar in principe op vakantie. Maar corona is niet weg, dus helemaal zorgeloos kun je nog niet op reis. Zo moet je je wel aan de regels van dat land houden. Het kan zijn dat je een negatieve testuitslag moet laten zien. Houd er ook rekening mee dat andere landen Nederland als een risicoland kunnen zien, waardoor je misschien in quarantaine moet. Ga ook niet op reis als je klachten hebt of besmet bent.

Op dinsdag 1 juni is er een nieuwe persconferentie over stap drie.

Dít zijn de veelvoorkomende langdurige klachten door corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien