Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Boordevol groenten: dít zijn de lekkerste vegetarische stoofpotjes

De traditionele stoofpot is normaal gesproken een rijk gevuld vleesgerecht. Toch zijn deze gezonde vegetarische stoofpotjes net zo lekker. 

Extra handig: vegetarische stoofpotjes zijn een stuk sneller klaar dan de traditionele met vlees. Deze stoofpotjes hoeven namelijk niet urenlang te pruttelen, want dan worden de groenten té zacht.

Advertentie

1. Hollands stoofpotje met krieltjes – Mariëlle in de keuken

Dit makkelijke stoofpotje zet je ’s ochtends op, waardoor je ’s avonds alleen nog maar hoeft op te scheppen. Ideaal!

Fruit een ui met drie teentjes knoflook in een braadpan. Voeg hier een eetlepel tomatenpuree en twee eetlepels bloem aan toe en bak dit een minuutje mee. Voeg daarna 250 milliliter water, 1 flesje Westmalle dubbel, wat tijm, twee eetlepels suiker en een groentebouillonblokje toe en kook alles twee minuutjes door. Breng het op smaak met wat zout en peper. Vervolgens voeg je 500 gram krieltjes, 300 gram winterpeen in stukjes, 250 gram kastanjechampignons, 100 gram bleekselderij en twee laurierblaadjes toe en laat het geheel met een deksel op de pan ongeveer 2 uur op het laagste pitje stoven. Controleer dan of de krieltjes goed gaar zijn. Aan tafel!

2. Vega boeuf bourguignon – Uit Pauline’s keuken

Bij deze boeuf bourguignon mis je het vlees totaal niet. In plaats van rundvlees gebruik je aubergine en dat heeft bijna dezelfde structuur als langzaam gegaard rundvlees. Proef zelf maar!

Pel en snipper twee uien en hak twee knoflookteentjes fijn. Fruit dit aan in een scheutje olijfolie. Snijd ondertussen een aubergine in blokjes van twee bij twee centimeter, 250 gram kastanjechampignons in vieren en 300 gram wortel in plakjes. Voeg deze daarna toe en bak ze mee. Na een tijdje kun je een blikje tomatenpuree erbij doen. Voeg daarna twee eetlepels bloem toe en bak dit ook mee. Vervolgens meng je 200 milliliter rode wijn erdoorheen en voeg je 300 milliliter bouillon, 125 gram zilveruitjes en wat verse tijm en laurier  toe. Laat het geheel zo’n 30 minuten stoven en breng de vega boeuf bourguignon eventueel nog op smaak met peper en zout. Dit gerecht is erg in combinatie met aardappelpuree en stoofperen.

3. Marokkaans stoofpotje met zoete aardappel – De wereld op je bord

Door de juiste groenten en peulvruchten te combineren, blijkt vlees soms wel degelijk overbodig te zijn. Zo ook bij dit Marokkaanse stoofpotje met zoete aardappel en paprika.

Pel en snipper een ui en hak of pers twee teentjes knoflook fijn. Schil 300 gram zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee centimeter. Snijd daarna twee grote paprika’s in dunne reepjes. Bereid ondertussen de 150 gram bulgur, parelgort of couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Hak ondertussen wat verse peterselie en een ingelegde citroen fijn. Voeg de paprikareepjes aan de ui toe en bak ze een paar minuten mee. Voeg daarna de zoete aardappels toe, net als twee eetlepels ras-el-hanout, een theelepel gerookt paprikapoeder en de wat komijnpoeder. Bak alles 1 minuut en doe dan de peterselie, een blikje tomatenblokjes en de citroen erbij. Voeg hier ook gelijk 150 milliliter heet water aan toe. Laat dit met de deksel schuin op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen. Voeg dan pas een blikje kikkererwten toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat het nog wel even pruttelen totdat de kikkererwten warm zijn. Eet smakelijk!

Stoofpotjes

4. Paddenstoelenstoof met pastinaakcrème – Beaufood

Dol op paddenstoelen? Ga dan eens voor deze paddenstoelenstoof met crème van pastinaak. Lekker winters, maar wél boordevol groenten.

Halveer 250 gram champignons en snijd 100 gram shiitakes, 150 gram oesterzwammen en een winterpeen in kleinere stukken. Snipper dan twee sjalotten en pers twee teentjes knoflook. Maak een paar takjes rozemarijn en tijm aan elkaar vast met een stukje keukentouw. Fruit de ui aan in een grote braadpan. Voeg na een paar minuten de groenten en knoflook toe. Breng het geheel op smaak met een snuf zwarte peper. Blus het geheel na vijf minuten af met een flinke scheut wijn. Schenk vervolgens 700 milliliter groentebouillon erbij en leg de kruiden erop. Laat de deksel van de pan en laat het geheel 30 minuten zacht pruttelen. Verdun daarna één eetlepel maïzena met twee eetlepels water en schenk dit ook bij de stoof, samen met een scheutje balsamicoazijn. Proef het even en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Breng ondertussen een andere pan met water aan de kook voor de pastinaken. Verwijder met een dunschiller de schil van vier pastinaken en snijd ze in stukken. Kook de pastinaak in zo’n 15 minuten zacht.Verhit in een kleine koekenpan een scheutje olie. Snijd twee lente-uitjes in kleine ringetjes en bak ze knapperig in de pan. Leg twee vellen keukenpapier op elkaar, zodat de uitjes hierop kunnen uitlekken. Giet de pastinaken af. Schenk 50 milliliter room erbij en pureer dit tot een gladde crème. Breng op smaak met een wat peper en zout. Tip: heel lekker met eekhoorntjes brood. Bij de meeste supermarkten kun je dit in gedroogde vorm kopen. Het heeft een zoute en vlezige smaak en voegt daarom echt iets toe aan deze stoof.

5. Pompoen stoofpotje – Lekker en simpel

In de winter is het heerlijk om binnen op te warmen met een heerlijke schotel die lekker vullend is. Hoe je wel van een beetje zoet in een hoofdgerecht? Dan is dit stoofpotje iets voor jou.

Snipper een ui en snijd een courgette en paprika in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en fruit de ui met een teentje knoflook aan. Voeg na twee minuten de courgette, paprika toe. Breng het op smaak met wat tijm en Italiaanse kruiden en bak alles ongeveer 5 minuten. Voeg daarna twee theelepels tomatenpuree toe en meng alles even goed door elkaar. Voeg na ongeveer een minuut 250 gram pompoenblokjes en 150 milliliter water toe. Laat het geheel nu circa 20 minuten zachtjes pruttelen. Als de pompoen zacht is, voeg je twee theelepels crème fraîche toe en meng je alles weer door elkaar. Serveer het pompoen stoofpotje met rijst.

Stoofpotjes

6. Veggie stoofpotje met geroosterde aubergine en olijven – 15 gram

Dit is ook een Marokkaans geïnspireerd vegetarisch stoofpotje, maar helemaal anders dan die met zoete aardappel. Hier zit namelijk geroosterde aubergine, groene olijven en feta in.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snij een aubergine in blokjes van ongeveer een centimeter. Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel hierop de blokjes aubergine. Besprenkel ze met wat olijfolie en kruid ze met ras-el-hanout, peper en zout. Rooster de aubergine 15 minuten in de voorverwarmde oven. Snij ondertussen een ui fijn en pers twee teentjes knoflook. Verhit wat olijfolie in een grote pan en voeg de ui toe. Fruit de ui drie minuten aan en voeg de knoflook toe. Voeg slechts twee minuten later 500 milliliter tomatenpassata toe. Schep goed dit om en breng het aan de kook. Laat alles vijf minuten pruttelen.

Kook per persoon 125 milliliter water en los hier de bouillon in op. Doe de couscous in een kom en schenk hier de bouillon bij. Je kunt de couscous eventueel nog extra op smaak brengen met wat peper en zout. Roer goed om, dek af en laat 10 minuten wellen.

Voeg 40 gram groene olijven, wat amandelpoeder en de geroosterde aubergineblokjes toe aan de tomatensaus. Snij 10 gram bladpeterselie fijn en roer dit door de couscous. Hou eventueel wat over voor de garnering. Serveer de couscous met een flinke schep van de stoof. Verkruimel de feta en garneer het geheel met de rest van de bladpeterselie.


Dol op een winters stoofpotje? Probeer de vegastoof van Irma Knol dan ook eens:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pinterest. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Terug naar de kust: familie Meiland bezichtigt waanzinnige boerderij

Erica en Martien Meiland hebben er geen geheim van gemaakt dat ze Hengelo na ongeveer een half jaar alweer gaan verlaten. Door gedoe met het bestemmingsplan moeten ze vertrekken en verhuizen ze weer terug naar de Randstad. De familie is al op huizenjacht en heeft een waanzinnige boerderij bezichtigd.

Vanaf maart zijn de Meilandjes terug op televisie en kunnen we allemaal meegenieten van de huizenjacht. Weekend weet nu al te vertellen welk huis de familie onder andere heeft bezichtigd. Ze zijn namelijk gespot bij een waanzinnige boerderij in Leiderdorp dat te koop staat voor 2,75 miljoen euro. Het dorp is bekend terrein voor de familie. Het ligt niet ver van hun oude woonplaats Noordwijk en ook schoonzoon Dirk komt hier vandaan.

Advertentie

Nieuwe boerderij voor de familie Meiland

Deze boerderij lijkt het perfecte huis voor de familie: het heeft twee aparte leefgedeelten voor Erica en Martien en er is zelfs de mogelijkheid om hun oude hobby weer op te pakken in de bed & breakfast. Het huis beschikt over elf slaapkamers, zeven badkamers en drie keukens. Tel daar twee recreatiezalen, een royale tuin, een privé-oprijlaan en weilanden bij op en het doet zeker niet onder voor een Frans chateau. En het allerbelangrijkste: er is een wijnen, wijnen, wijnkelder.

De Meilandjes weer op televisie

In een reactie aan Shownieuws vertelt Martien dat ze deze boerderij niet gaan kopen. Ze hebben het inderdaad samen met de cameraploeg bezichtigd, maar zijn ook bij een aantal andere huizen geweest. Welk huis ze uiteindelijk wel gaan kopen, zullen we ongetwijfeld gaan zien in de nieuwe serie die vanaf maart te zien is op televisie.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weekend, Shownieuws. Beeld: Talpa, Funda

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal de slee maar van zolder: vrijdag kans op 5 tot 10 centimeter sneeuw

O, wat zouden we graag het weekend beginnen in een witte wereld. Voor een deel van het land is er goed nieuws: in Groningen, Drenthe en delen van Friesland wordt vrijdagochtend flink wat sneeuw verwacht.

Weerplaza meldt dat het de komende dagen flink gaat regenen. In het noorden en noordoosten van het land verandert dat vrijdag wellicht dus even in sneeuw. De verwachting is nog een beetje onzeker, maar mocht het er echt van komen dan is dat gelijk ook “een aanzienlijke hoeveelheid”, volgens Weerplaza.

Advertentie

5 tot 10 centimeter sneeuw

En met die aanzienlijke hoeveelheid hebben we het over zo’n 5 tot 10 centimeter. Genoeg voor een rondje op de slee of het maken van een sneeuwpop, dus. De overgangszone van sneeuw naar regen ligt volgens de weersite waarschijnlijk boven de Noordoostpolder en Gelderland.

Maar het kan óók zo zijn dat het alleen boven het noorden van Duitsland valt. Dan blijft de sneeuwkans wellicht alleen hoog voor Groningen. Morgen moeten de voorspellingen definitief laten zien hoe de verwachting voor vrijdag eruit ziet: wordt het sneeuw, of blijft het bij ijsregen?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Weerplaza. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Geen hotels, maar ziekenhuizen en spelen met Diederik: Anna bedacht het spel 'coronapoly'

We gaan richting een jaar lang corona, een moment waar we liever niet al te lang bij stil willen staan.  Niet helemaal waar, want er ontstaan ook leuke dingen in tijden van crisis. Bijvoorbeeld: Anna bedacht haar eigen coronapoly.

Komen al die bordspellen ondertussen wel een klein beetje je neus uit? Ga zelf aan de slag met een nieuw spel. Dat dacht Anna Grooten (19) uit Heerenveen ook. Ze bedacht zelf een coronaversie van het beroemde spel Monopoly. Inclusief het RIVM, OMT, de bruiloft van Grapperhaus en het vaccin.

Advertentie

Coronapoly met ziekenhuizen

Coronapoly begint in, hoe kan het ook anders, Wuhan. Moet je naar de gevangenis? Dan ga je in quarantaine. En hotels zijn in deze versie ingeruild voor ziekenhuizen. Daarnaast kun je ook gebouwen kopen als het Torentje, het Catshuis en het Binnenhof. Overal is aan gedacht.

Spelen met Diederik Gommers

Anna kwam op het idee door een video op TikTok. Twee weken lang knutselde ze aan haar eigen spel dat je kunt spelen met Hugo de Jonge, Diederik Gommers, Irma Sluis en andere bekende corona-gezichten. Ook de Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes zijn in coronastijl. In een interview met RTL Nieuws las ze een kaartje voor: “De tweede lockdown is voorbij en de winkels zijn weer open. Je komt Hugo de Jonge tegen en complimenteert hem met zijn geweldige schoenenkeuze. Je krijgt 25 euro vanwege dit aardige compliment.” Plannen voor het uitbrengen van het spel zijn er nog niet, eerst gaan ze het zelf nog spelen.

 

 

 

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws.nl. Beeld: Facebook/Anna Grooten

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kan een intolerantie voor bepaald eten ook overgaan?

In het geval van een intolerantie vraag je je misschien af: zou mijn lichaam er misschien aan kunnen wennen, als ik er maar lang genoeg aan blootgesteld word? Een soort therapie dus, waarbij ik gewoon even door de periode met erge klachten heen moet?

We vroegen het diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein.

Advertentie

Intolerantie vs. allergie

Van een lactose-, gluten-, pinda-, schelpdieren- of fructoseintoleratie heeft menig mens last. Gevolg? Onder meer darmklachten, migraine, jeuk en/of hartkloppingen. De oorzaak is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten. Vooral niet te verwarren met een allergie.

Walrabenstein legt uit: “Grofweg kun je stellen dat er bij een allergie een directe reactie optreedt die soms levensgevaarlijk kan zijn. En in het geval van intoleranties gaat het meestal over maag- en darmklachten als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen.”

Coeliakie en lactoseintolerantie

“De bekendste vormen van voedselintoleranties zie je bij mensen met coeliakie en bij mensen met een lactoseintolerantie. Bij coeliakie kan het eten van glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge en gerst, leiden tot ontstekingen in de darm. Het is een auto-immuunziekte en erfelijk.

Lactoseintolerantie komt voor bij mensen die, meestal al vanaf hun kindertijd, geen enzymen meer aanmaken die lactose kunnen afbreken. Beide aandoeningen veroorzaken geen allergische reactie.”

Allergie, intolerantie of sensitiviteit

“Daarnaast bestaan er diverse sensitiviteiten voor voeding. De bekendste is glutensensitiviteit, waarbij mensen na het eten van glutenbevattende producten gezondheidsklachten krijgen (vooral in het spijsverteringskanaal, maar ook vermoeidheid) . Als ze hiermee stoppen, dan stoppen ook de klachten. Glutensensitiviteit is ondertussen wel erkend, maar we weten over de oorzaak nog (te) weinig.”

Een huisarts kan beoordelen of er mogelijk sprake is van een allergie, intolerantie of een sensitiviteit. Mocht er een vermoeden zijn, dan kunnen gespecialiseerde artsen dat onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een voedselprovocatietest: het uitlokken van de allergie door een beetje van het voedsel in te nemen.

Gezond voedingspatroon

Wijst de test een intolerantie uit, dan is er volgens Walrabenstein een punt waar op gelet moet worden: “Op basis van de uitslag zouden zij dan veel voedingsmiddelen moeten laten staan. Het is naar mijn mening onverantwoord om deze mensen zonder nader advies over hoe zij dit moeten doen, slechts een lijstje te geven met wat men beter wel en niet kan eten. Want hoe stel je een gezond voedingspatroon samen als er ineens heel veel producten wegvallen?”

“Het is dan belangrijk om bij een lange lijst ’no-go’ producten ook eens met een diëtist te praten. De diëtist kan niet alleen zorgen dat jouw voedingspatroon volwaardig is, maar ook helpen bij het doen van provocatietesten om zo te checken of deze producten echt állemaal leiden tot klachten.”

Intoleranties tegengaan

Afijn, de hamvraag, nu we dit onderscheid kennen: kunnen klachten door frequente blootstelling minder erg worden? Dat ligt eraan. “Nee, niet bij allergieën, coeliakie of  lactoseintolerantie. Mensen die last hebben van die vormen van voedselovergevoeligheid moeten zich echt aan hun dieet blijven houden.”

Voor voedselsensitiviteiten zit dat anders. De wetenschap heeft volgens Walrabenstein ontdekt dat veel sensitiviteiten te relateren zijn aan de darmflora, het microbioom in onze darmen. “Door onbewerkt, overwegend plantaardig – en dus vezelrijk – te eten, voeden wij de goede bacteriën in onze darmen, zodat deze de ’slechte’ (die vooral leven op verzadigd vet en suiker) een beetje kunnen wegdrukken.”

Verbeterde darmflora

“Een gezond microbioom kan gerust nog eens getest worden op eerdere voedselintoleranties, door kleine hoeveelheden van producten te eten waarvoor men dacht overgevoelig te zijn. Een verbeterde darmflora kan wellicht deze voedingsmiddelen wél goed verteren.”

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kan het boek Food, Body, Mind van Wendy je ook verder helpen.

In deze video legt Wendy uit waarom ook beweging belangrijk is om gezond te blijven:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wendy Walrabenstein. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien