Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Wat is gezonder: diepvriesfruit of vérs fruit?

Diepvriesfruit is doorgaans een stuk goedkoper dan vers fruit in de winkelschappen. Maar toch wordt er dikwijls gesproken over het feit dat bevroren vruchten minder vitamines zouden bevatten. Is dat echter wel zo? Libelle legt het je haarfijn uit.

De vork zit heel anders in de steel dan je waarschijnlijk denkt.

Advertentie

Diepvriesfruit versus vers

Naast het feit dat vers fruit een stuk sneller bederft en dus soms weggegooid moet worden, is het ook nog een stuk prijziger dan fruit uit de diepvries. Maar het kan soms wat minder gezond voelen om een zak met vitamines in te slaan uit de vriezer in de supermarkt, waardoor je wellicht toch meestal naar de verse variant grijpt. Maar dat hoeft helemaal niet, want er blijkt nauwelijks verschil tussen de twee te zitten.

Onderzoek

Onderzoekers van de universiteit van Georgia verklaren in hun proefschrift dat de gezondheidsvoordelen van de beide varianten ongeveer even hoog zijn. “Bevroren fruit wordt geplukt op het moment dat de vrucht op z’n rijpst is. Daarna wordt het direct ingevroren en verpakt onder een stikstofatmosfeer. De blootstelling van fruit aan stikstof helpt om voedingsstoffen te behouden die normaal afgebroken worden door zuurstof”, leest het onderzoek.

Bescherming

Daarnaast is het invriezen van fruit ook een goede manier om bacteriën te weren. “Afgezien van het behoud van vitamines, is invriezen ook de beste manier om heilzame plantaardige stoffen die helpen te beschermen tegen ziektes te behouden”, verklaart  Mary Ann Lila, directeur van het Plants for Human Health Institute aan Het Laatste Nieuws. Toch zit er ook een nadeel aan, legt plantenfysioloog Gene Lester uit. “Met het blancheren van fruit kan je 50% van de vitamine C verliezen. ” Maar dat is het enige nadeel wat er genoemd wordt. Kortom: als je wat wilt besparen én langer van je fruit wilt genieten, kun je prima kiezen voor diepvriesfruit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. HLN. Beeld: iStock

diepvriesfruit

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien