Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom verschillen eieren van kleur?

In Libelle Legt Uit geven we antwoord op een prangende vraag. Deze keer: waarom zijn sommige eieren wit en andere bruin?

Om het antwoord op deze vraag te vinden, mailen we met Jur Nieuwenhuis van Blije Kip. “Nederland kent 2 soorten eieren: witte en bruine. De kleur wordt bepaald door het ras van de kip”, legt hij uit. “Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.”

Advertentie

Meest verkocht
Welke eieren zijn populairder: de witte of de bruine? “In Nederland worden meer bruine dan witte eieren verkocht”, vertelt Jur. “Veel mensen denken dat een bruin ei gezonder, diervriendelijker en smaakvoller is, terwijl witte eieren worden geassocieerd met goedkoop en legbatterijen. Maar dat klopt niet.”

Verschil in smaak
Is er nog een verschil in smaak tussen de verschillende kleuren? “De eieren verschillen niet van smaak”, aldus Jur. “Wel is het zo dat de kleur van de dooier kan worden beïnvloed door het voer dat de kippen krijgen. Zo hebben kippen die gele mais eten een meer oranje dooier.”

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Eieren op? Maak dit leuke fotolijstje met rozen van de doos.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien