Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom verschillen eieren van kleur?

In Libelle Legt Uit geven we antwoord op een prangende vraag. Deze keer: waarom zijn sommige eieren wit en andere bruin?

Om het antwoord op deze vraag te vinden, mailen we met Jur Nieuwenhuis van Blije Kip. “Nederland kent 2 soorten eieren: witte en bruine. De kleur wordt bepaald door het ras van de kip”, legt hij uit. “Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.”

Advertentie

Meest verkocht

Welke eieren zijn populairder: de witte of de bruine? “In Nederland worden meer bruine dan witte eieren verkocht”, vertelt Nieuwenhuis. “Veel mensen denken dat een bruin ei gezonder, diervriendelijker en smaakvoller is, terwijl witte eieren worden geassocieerd met goedkoop en legbatterijen. Maar dat klopt niet.”

Verschil in smaak

Is er nog een verschil in smaak tussen de verschillende kleuren? “De eieren verschillen niet van smaak”, aldus Nieuwenhuis. “Wel is het zo dat de kleur van de dooier kan worden beïnvloed door het voer dat de kippen krijgen. Zo hebben kippen die gele mais eten een meer oranje dooier.”

Eieren op? Maak dit leuke fotolijstje van de doos.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien