Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waar komt de tompouce vandaan?

Dat we maandag massaal onze tanden in een oranjetompouce gaan zetten, is natuurlijk zo klaar als een klontje. We brengen Koningsdag (pardon: Woningsdag) dan wel thuis door, zonder zo’n glanzende oranje joekel tussen je tanden is-ie niet compleet.

Maar waar komt die populaire suikerbom eigenlijk vandaan? Libelle legt uit.

Advertentie

Krokant: check. Volzoet: absoluut. Romig: reken maar van yes. De tompouce is zo onweerstaanbaar lekker dat er per jaar maar liefst 14 miljoen van over de toonbank gaan. Zo hup, onze holle kies in. We halen ze het liefst bij Hema, maar heeft de oer-Hollandse winkelketen de lekkernij ook bedacht? Nee. Ze mogen dan wel kanjers van banketbakkers in dienst hebben, de tompouce is een creatie van de Fransen. Toch kent de geschiedenis ook een Nederlands tintje, want een Amsterdamse banketbakker gaf ‘ons’ gebakje de naam tompouce.

Duizend laagjes

Het idee van de tompouce, dat wil zeggen: 2 laagjes bladerdeeg met een dot room ertussen, komt van origine uit Frankrijk en bestond naar alle waarschijnlijkheid al rond 1651. De Fransen noemden het millefeuille, wat ‘duizend laagjes’ betekent. In de boeken duikt het taartje voor het eerst rond 1875 op.

Tom Pouce, hij bestaat écht

In diezelfde periode (rond 1858) maakt een Amsterdamse banketbakker het gebakje ook en geeft het de naam tompouce. De inspiratie voor de naam komt van een dwerg uit Friesland die als circusartiest door Nederland toert. Hij noemt zichzelf Admiraal Tom Pouce. Pouce is het Franse woord voor duim. Et voilà, zo hield het taartje uit la douce France in Nederland tóch nog een Frans tintje.

Gebakje met sterallures

En het bleef niet bij Frankrijk en Nederland; de tompouce is inmiddels wereldberoemd. En terecht, natuurlijk. De Italianen noemen ’m mille foglie, in België is het boekske (onze persoonlijke favoriet) of glacéke en in de Verenigde Staten wordt de tompouce Napoleon genoemd. Dat komt omdat de millefeuille vroeger ook wel ‘napoleonbaksel’ genoemd werd. Niet alleen de Amerikanen noemen het glazuurkanon zo, ook in Zweden, Noorwegen en Rusland draagt het gebakje de naam Napoleon. Doe ons dan toch maar tompouce. Klinkt leuk en lekker en dat klopt precies.

Calorieën prikken of likken?

En de calorieën? Ook die zochten we voor je op. Ach ja, kan jou het schelen. Het is maar één keer per jaar Koningsdag, toch? Lekker van genieten! Hoe je zo’n gevaarte zonder knoeien eet? Vier opties: splitten, prikken, likken of kantelen. Smakelijk!

Benieuwd wat voor feestje de koning van Woningsdag maakt? Royaltyvlogger Josine vertelt het je:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Hema. Beeld: iStock

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien