Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Lekker vegetarisch: Piepers in blokjes op miso-aubergine

Aardappel anders! Deze keer niet met groente en vlees maar een lekkere vegetarische variant. Gesneden in blokjes en geserveerd op een miso-aubergine met bietenpickels & koolsalade. Dat wordt smullen.

Dit heb je nodig voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

Advertentie

  • 2 aubergines
  • 1 tl grof zeezout
  • 2 el witte misopasta (verkrijgbaar bij natuur- winkels en grote supermarkten)
  • 2 el teriyakisaus
  • 2 el rijstazijn
  • 2 cm verse gember, geschild
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 rauwe (chioggia) bietjes
  • 100 ml azijn
  • ½ tl zout
  • ½ tl suiker
  • half bosje radijsjes, fijngesneden
  • 250 g spitskool
  • ½ el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • 150 g rode kool
  • 1 el fijngeknipte bieslook
  • 4 kleine vastkokende aardappels
  • 1 el sesamzaadjes
  • 2 el shiso cress
  • Extra: bakkwastje en mandoline

Halveer de aubergines in de lengte, kerf de snijvlakken kruislings in met de punt van een mes. Leg ze in een passende ovenschaal, bestrooi met grof (zee)zout en wrijf het in het vruchtvlees. Laat 20 minuten staan. Verhit de oven voor op 200 °C. Doe de misopasta, teriyakisaus, rijstazijn, de helft van de gember (geraspt) en 1 eetlepel van de olie samen met 2 eetlepels water in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Roer tot een egale saus en zet het vuur uit.

Dep de aubergine droog met keukenpapier en bestrijk de snijvlakken van de aubergine met de saus. Zet de schaal 35 minuten in de oven. Bestrijk regelmatig met de saus. Schil ondertussen de bietjes en snijd ze in dunne plakjes. Snijd 1 centimeter gember in dunne plakjes. Verhit de azijn met eenzelfde hoeveelheid water, het zout en de suiker. Roer tot de suiker is opgelost, voeg de bietenplakjes en gember toe en laat 1 minuut zachtjes koken. Voeg de radijsjes toe en giet alles in een kom. Laat afgedekt afkoelen.

Rasp de spitskool met de mandoline in heel dunne reepjes. Bestrooi met zout en peper en meng er de mayonaise en yoghurt door. Laat 10 minuten staan. Rasp de rode kool in heel dunne reepjes en meng samen met de bieslook luchtig door het spitskoolmengsel. Boen de aardappels schoon en kook ze 10 minuten. Laat afkoelen en snijd in kleine blokjes. Verhit de laatste eetlepel olie en bak de blokjes op matig vuur goudbruin. Rooster de sesamzaadjes nog even mee. Leg de aubergines op een schaal, leg de blokjes aardappel erop en bestrooi met sesam en shiso cress. Serveer samen met de gepikkelde biet en koolsalade.

Dit recept is ook lekker met sushirijst en komkommer-zeewiersalade. Eet smakelijk!

Bereidingstijd 45 min. Wachttijd 20 min. KCAL 253 p.p.

Beeld: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur: Bart Stuart

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien