Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Zin in mango? Zo krijg je ’m binnen een paar seconden eetrijp

Een mango is lekker en gezond. Maar met mango’s is het net als met avocado’s: als je er zin in hebt, zijn die dingen nog loeihard. Er zijn echter trucjes om het rijpingsproces te versnellen waardoor je nú, ja nú, al je tanden in het fruit kunt zetten. 

Mango is lekker door een smoothie, in de yoghurt, om chutney van te maken of gewoon, zo uit het vuistje. Bovendien is het hartstikke gezond. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, zijn goed voor het hart dankzij de grote hoeveelheid kalium zijn het bommetjes vitamine A en – C die weer helpen voor een gezonde huid en mooie haren. Allemaal leuk en aardig, tot je een mes in een mango zet en er precies niks mee kunt – behalve een krater slaan.

Advertentie

Er zijn 3 trucjes om ervoor te zorgen dat een mango zo snel mogelijk eetrijp is.

1. De magnetron

De snelste manier is de mango in de magnetron te leggen. Het gaat alleen wel wat ten koste van de zoetheid. Met een mes prik je op verschillende plekken 4 à 5 gaatjes in de mango. Vervolgens rol je de mango in een stuk keukenrol en warm je hem 10 seconden op in de magnetron. Prik voorzichtig in de mango om te voelen of-ie zacht is. Als-ie nog te hard is, kun je hem nog een keer 10 seconden in de magnetron leggen.

2. Gebruik een papieren zak

Hoef je niet per se de mango à la minute te verorberen? Dan kun je de papieren zak-truc toepassen. Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango’s scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller. Dat betekent dat de mango binnen een paar dagen rijp is. Hetzelfde trucje werkt overigens ook voor avocado’s.

3. Ongekookte rijst

Om ervoor te zorgen dat de aanmaak van etheen nog sneller gaat, kun je de mango ook in een kom ongekookte rijst leggen. Binnen een dag of twee kun je er een chutney van maken (maar: check de mango wel regelmatig voordat -ie straks overrijp is).

Heb je het idee dat het rijpingsproces te hard gaat? Dan kun je de mango in de koelkast leggen om het proces te vertragen. Je kunt een heel rijpe mango 5 dagen in de koelkast bewaren.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Pure wow. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien