Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Mara Grimm laat met 'Crisiskoken' zien dat voordelig koken niet saai hoeft te zijn

Is de kookinspiratie na al die weken thuis ver te zoeken? Culinair journalist Mara Grimm begon tijdens de ‘lockdown’ met het verzamelen van budgetvriendelijke recepten op crisiskoken.nl en gaat deze recepten bundelen in een boek.

Omdat veel zzp’ers door de corona-crisis hun inkomen zagen dalen, lanceerde culinair journalist Mara Grimm aan het begin van de ‘lockdown’ de website crisiskoken.nl. Op deze website deelt ze recepten geïnspireerd op de arme keuken. De site werd een groot succes en zo werd het idee voor een kookboek geboren. Als aandenken aan deze bizarre tijd, maar ook om de Voedselbank te steunen- van elk verkocht boek (€9,99) gaat 2,50 euro naar de Voedselbank.

Advertentie

Kookboeken maken

“Ik houd enorm van kookboeken maken”, vertelt Grimm. “Want hoe tof het ook is om een veelbezochte site te hebben: mijn hart ligt bij papier. Om de uitgave betaalbaar te houden, wordt het boek met beperkte middelen gemaakt. ” Voor het boek worden restpartijen papier gebruikt en samen met haar vriend ‘én fotograaf Arno Bosma fotograferen ze alles gewoon op het balkon.

Eenvoudige en betaalbare recepten

Je hoeft voor de recepten in Crisiskoken echt geen topchef te zijn, júíst niet zelfs. Wel krijg je hulp van bekende chefs. In het boek vind je 40 eenvoudige en vooral betaalbare recepten. Van populaire recepten van de website als rijstebrij en broodpudding, tot gerechten bedacht door bekende koks. Bijvoorbeeld: de gehaktballen van Jonnie Boer, de griesmeelpudding van Cees Holtkamp en goedkope risotto van Yvette van Boven.

Enthousiaste koks

Mara vertelt: “Door mijn werk als culinair journalist heb ik het geluk dat ik veel koks goed ken. Onder normale omstandigheden hadden ze waarschijnlijk geen tijd gehad om zo snel mee te werken, maar omdat de restaurants nu helaas gesloten zijn hebben ze meer tijd. Ze zijn allemaal superenthousiast.” Enthousiast zijn de bezoekers van de website ook: “Bij opvallend veel gerechten hoor ik van lezers dat ze de versie op crisiskoken lekkerder vinden dan die van hun eigen moeder. Een groot compliment, maar laat die moeders het maar niet horen.”

Ingrediënten

Je hoeft ook echt niet allerlei ingewikkelde ingrediënten in huis te hebben voor de recepten. “Blikken tomaat, blikken bonen, rijst en pasta zijn ingrediënten die je altijd in huis moet hebben. Zelf heb ik ook altijd gedroogde chilipepertjes, citroen of limoen en blikjes ansjovis in huis. Daar maak je bijna alles lekkerder mee. Gooi níéts weg. Vooral geen oud brood, daar kun je echt waanzinnige gerechten mee maken zoals de panzanelle of de bread & butter-pudding op de site.”

Op 1 juni gaat het boek naar de drukker. Tot 20 mei kun je het boek Criskoken voor  €9,99 bestellen op www.crisiskoken.nl. Van elk verkocht boekje wordt €2,50 aan de Voedselbank gedoneerd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Mara Grimm/Arno Bosma

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien