Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom het mediterrane dieet het best werkt ná de overgang

Wil je afvallen, hou je van pasta, vis, groenten en fruit én heb je de overgang al achter de rug? Dan is het mediterrane dieet vast iets voor jou.

Dit dieet heeft namelijk meerdere gezondheidsvoordelen, met name ná je menopauze. Dit blijkt uit een onderzoek van The Endocrine Society onder honderd vrouwen van gemiddeld 55 jaar, die al in de overgang waren geweest. De dames vulden een vragenlijst in over hun eetgewoonten van de maand ervoor. Ook ondergingen ze tests om hun botdichtheid en spiermassa te bepalen.

Advertentie

Gezondheidsvoordelen
Vervolgens volgden ze dus het mediterrane dieet, dat voornamelijk bestaat uit een hoge inname van groenten en fruit, volle granen (pasta), vis en olijfolie en een verminderde hoeveelheid rood vlees. En wat bleek?

Botten
De vrouwen hadden na het volgen van het mediterrane dieet een hogere botdichtheid. Dit houdt in dat je botten sterker worden en dat komt naarmate je ouder wordt goed uit. Het oestrogeengehalte neemt namelijk flink af in de overgang, wat ervoor zorgt dat je botmassa verliest. Het risico op osteoporose (botontkalking) neemt hierdoor toe. Als je meer groenten en fruit, vis, olijfolie en pasta eet, kun je dit dus voorkomen of afremmen.

Spieren
In de overgang vermindert ook je spiermassa. Hier kun je op latere leeftijd last van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan steeds moeilijker gaan lopen. Ook hier kan het mediterrane dieet zijn vruchten bij afwerpen.

Niet-medisch, wel nuttig
Aan de hand van deze gebleken gezondheidsvoordelen, durven de onderzoekers dus te zeggen dat het mediterrane dieet een nuttige en niet-medische strategie kan zijn ter voorkoming of afremming van osteoporose, osteoporose en botbreuken bij vrouwen na de overgang. Het is het proberen waard, toch? Als je twijfels hebt, kun je het best met je huisarts overleggen of dit mediterrane dieet voor jou geschikt is.

Bron: Prima. Beeld: iStock

Inspiratie nodig voor een heerlijk recept volgens het mediterrane dieet? Bekijk dan deze video, waarin Mathijs een heerlijke spaghetti bolognese met broodkruim maakt. 

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien