Meer energie? Eet minder suiker!

Inmiddels weten we het maar al te goed. Suiker is niet goed voor onze gezondheid. Toch eten we nog steeds veel (geraffineerde) suikers. Ze geven in eerste instantie een energieboost, maar daarna voelen we ons vermoeider dan eerst. Wil jij ook je energie weer terug? Eet dan minder suiker! Wij geven hier een aantal handige tips.
1. Wat is suiker eigenlijk?
Geraffineerde suiker is geen natuurlijk product. Het wordt onttrokken uit een natuurlijke bron (zoals bijvoorbeeld suikerbiet). Bij bewerking worden alle natuurlijke, gezonde stoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat alleen suiker overblijft. Vezels en vetten heb je juist nodig in je voeding omdat dit zorgt voor een gereguleerde opname van suiker in je lichaam. Geraffineerde suiker wordt echter razendsnel door je lichaam opgenomen. Je lichaam weet niet goed hoe het met geraffineerde suiker moet omgaan en hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan.
Suiker komt onder veel namen in onze voeding voor. Lees de etiketten goed om verborgen suikers te kunnen herkennen. Suiker komt ook wel voor onder de volgende benamingen:
- Suiker
- Dextrose
- Druivensuiker
- Sacharose
- Sucrose
- Geleisuiker
- Kandij
- Maltodextrine
- Basterdsuiker
- Geleisuiker
- Glucose
- Fructose
- Bruine suiker
- Siroop
- Invertsuiker
- Kristalsuiker
- Melasse
- Rietsuiker
- Vanille suiker
- Etc.
Lees het etiket altijd goed! De ingrediëntenlijst is gesorteerd op hoeveelheid. Het eerste ingrediënt op de lijst is dus het meest aanwezig in het product. Staat suiker in de top 3 van de ingrediëntenlijst? Dan is dit een van de ingrediënten welke het meeste in het product aanwezig is! Zo blijkt ineens dat je ‘gezonde’ ontbijt met krokante cruesli bomvol suiker zit! Kies liever muesli waaraan je zelf fruit aan toe kan voegen. Fruit bevat ook wel suikers, maar dit zijn suikers die van nature al in fruit zitten. Deze zijn een stuk minder schadelijk voor je lichaam.
2. Er bestaan geen alternatieven voor suiker!
Wat de etiketten ook roepen. Er bestaan geen gezonde alternatieven voor suiker. Zoetstoffen zijn chemisch gecreëerde smaken welke soms schadelijker zijn voor je lichaam dan suiker. Dit zijn bijvoorbeeld aspartaam en sacharine.
Stevia is wel een gezond alternatief, maar wordt in de winkel verkocht met een vulmiddel om de smaak gelijk aan suiker te krijgen. DIt komt omdat stevia in zijn natuurlijke vorm véél te zoet is voor consumptie. Honing kan wel gebruikt worden als alternatief. Het is iets gezonder dan geraffineerde suikers, maar het is nog steeds rijk aan suiker. Dat geldt trouwens ook voor agavesiroop en ahornsiroop.
3. Kook niets uit een pakje!
Pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden zitten vol met suiker (en zout, additieven en conserveringsmiddelen). Als je alleen maar met verse producten kookt, dan weet je zeker dat er geen toegevoegde suikers in zitten.
Wil je bakken zonder suiker? Gebruik dan heel fruit. Banaan of dadels maken je cake of taart lekker zoet. En een toetje maak je heerlijk zoet met bijvoorbeeld rood fruit.
4. Drink geen frisdrank of vruchtensap uit pak
Frisdrank is lekker verfrissend, maar het is echt een aanslag op je lichaam. Zogenaamde “natuurlijke’ vruchtensappen uit een pak bevatten vaak sappen uit concentraat en hierbij zijn alle vezels verloren gegaan. Ook hier is het weer belangrijk om de etiketten te lezen!
Kies voor je drankje liever voor (bruisend) water, (groene) thee of koffie.
5. Let ook op snelle koolydraten
Pasta, brood, aardappelen, rijst en chips bijvoorbeeld bevatten zogenaamde ‘snelle koolhydraten’. Dit doet het zelfde als suiker in je lichaam. Kies liever de volkoren- of speltvariant, Kook aardappels in de schil en kies voor zilvervliesrijst.
Wat kan je nog wel eten?
Nu lijkt het net alsof je niets meer mag eten. Wat kan je nog wél eten? Heel veel groente! Groente zit vol met vezels en voedingsstoffen. En het leuk is, dat je nooit te veel groente kan eten! Eet dus onbeperkt groente. Je zult er veel energie van krijgen!