Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Met deze 6 tips doe je op een milieubewuste manier boodschappen

Milieubewust boodschappen doen blijft lastig. Elk jaar wordt er per persoon ruim 34 kilo aan eten weggegooid en de supermarkten liggen vol met producten verpakt in plastic. Deze 6 tips helpen je om milieubewust boodschappen te doen.

Advertentie

Tassen en zakjes

Zorg dat je altijd eigen tasjes meeneemt. Niet alleen een boodschappentas, maar ook herbruikbare zakjes om groenten en fruit mee te nemen die niet zijn voorverpakt. Wil je écht all the way gaan? Neem dan ook je eigen bakjes en potten mee als je boodschappen doet op de markt.

Glas en blik

Als de optie er is, kies dan voor verpakkingen van glas en blik in plaats van plastic. Blik is beter recyclebaar en glas kun je zelfs hergebruiken. In de potten kun je bijvoorbeeld kruiden bewaren.

Vis van het seizoen

Wil je vis eten? Kijk dan naar de seizoenen. Maria Marlowe, auteur van het boek The real food grocery guide, schrijft: “De watertemperatuur varieert per seizoen en het paren vindt plaats op bepaalde tijden van het jaar. Vissen die tijdens het paarseizoen worden gevangen, kunnen zich niet voorplanten. Hiermee wordt de beschikbaarheid van deze vissen in de toekomst beïnvloed.” De app Seafood Watch toont de duurzaamste keuzes voor meer dan 150 soorten vis.

Koop in bulken

Het kopen van gedroogde goederen in bulken is niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper. Gedroogde linzen, kruiden, noten, bonen en zaden zijn lang houdbaar. Dit kun je doen in sommige natuurwinkels, verpakkingsvrije winkels en notenspeciaalzaken.

Experimenteren met vlees

Kun je vlees niet laten staan? Probeer dan eens te experimenteren met vlees. De minder populaire delen van het dier worden vaak weggegooid. Ben je een beetje een waaghals? Vraag dan eens aan de slager of hij nog wat orgaanvlees heeft liggen. Dit wordt vaak verspild, maar is wel erg voedzaam. Vraag je slager hoe je dit het beste kunt bereiden. Gaat dit een stapje te ver voor je? Kijk dan eens naar boerderijen in de buurt die vlees van hun eigen dieren verkopen.

Plan je maaltijden

Doe je elke dag een beetje boodschappen? Plan van tevoren je maaltijden en doe je boodschappen 1 keer in de week. Dit zorgt ervoor dat je gerichter boodschappen doet. Je verspilt op deze manier minder voedsel en bespaart geld.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wellandgood. Beeld: iStock

Lees meer

Anouks dochter (15) durfde niet meer naar school: “Soms duwde ik haar letterlijk de deur uit”

Anouks dochter - libelle

Premium

De dochter van Anouk (49) veranderde in de brugklas van een vrolijk meisje in een angstige puber. Het werd zo erg dat ze niet meer naar school kon. “Flo bleef zitten, raakte haar vriendinnen kwijt en had nergens meer plezier in.”

Anouk: "Het ene moment zat mijn dochter Flo nog vol enthousiasme aan de keukentafel haar boeken te kaften en zich te verheugen op haar nieuwe leven op de middelbare school. Het volgende moment was er niets meer over van haar optimistische stemming. Na 2 maanden verkeerde ze in een permanente staat van paniek. Ze zeggen dat een mens 2 instinctie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien