Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom we juist nu massaal miso moeten eten

Het is momenteel belangrijker dan ooit om gezond te eten en je immuunsysteem een boost te geven. Dit kun je onder andere doen door miso te eten, een Japanse smaakmaker met veel gezondheidsvoordelen.

Miso komt oorspronkelijk uit Japan en is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt vaak toegevoegd als smaakmaker aan gerechten of er wordt soep van gemaakt. Miso wordt verkocht in (Aziatische) supermarkten als een pasta in een zakje of bakje en is zwart tot lichtbruin van kleur. De smaak is vrij zout en wordt daarom vaak aangeraden als vervanger van zout voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk.

Advertentie

Vitamines en mineralen

Miso is proteïnerijk en bevat veel vitaminen en mineralen. Het is dus niet gek dat het een vast onderdeel was in het menu van samoerais (Japanse krijgers van de 12e tot de 19e eeuw). Verder zit er in miso ijzer, calcium, kalium, vitamine B, proteïnen, omega 3 en onverzadigde vetten. Sojabonen bestaan voor 20 procent uit plantaardige olie waardoor het goed is voor je hart én het houdt je cholesterol onder controle. Het is ook een prima manier voor vegetariërs en veganisten om natuurlijke proteïne binnen te krijgen.

Spijsvertering

Verder helpt miso bij je spijsvertering. Doordat de sojabonen worden gefermenteerd, ontstaan er goede darmbacteriën en meer vitamines en mineralen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last hebt van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Gefermenteerde soja haalt daarnaast het beste uit de sojaboon naar boven en zet de slechte stoffen om. Zo zitten er in gefermenteerde soja geen eiwitremmers en het stofje fytinezuur. Door te veel fytinezuur binnen te krijgen, neemt je lichaam mineralen in mindere mate op. Andere gefermenteerde vormen van soja zijn sojasaus, tempeh, tamari en natto.

Koken met miso

Wat kun je maken met miso? Met dit recept maak je bijvoorbeeld een heerlijke miso-bouillon. Verder kun je het op brood smeren in combinatie met kaas of pindakaas. Mix het door groente- of rijstmaaltijden, smeer het op een toastje of mix een theelepeltje door de guacamole.

Lekker én gezond: quinoa-sushi met avocado en komkommer:

Heb je de nieuwste Libelle Lekker al?

Libelle special 2 – Lekker
Libelle special 2 – Lekker
€4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle be, Mens en gezondheid. Beeld: iStock

Lees meer

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien