Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít is het verschil tussen natuurwijn en gewone wijn

Natuurwijn is hip. Steeds vaker verkiezen wijnliefhebbers een glas natuurwijn boven een glas ‘gewone’ wijn. Maar wat is nou precies het verschil tussen die twee? 

Wij leggen het je uit.

Advertentie

Gewone wijn

Voordat een wijntje in jouw glas belandt, is er een boel mee gebeurd. De druiven groeien in wijngaarden, waar ze met pesticiden worden bespoten. Er wordt gebruikgemaakt van kunstmest om de druiven beter te laten groeien. Vervolgens, de teelt van de druiven, wordt er wijn gemaakt. Daar worden allerlei middeltjes aan toegevoegd. Suiker, gist, enzymen, sulfiet, noem maar op. Daarna wordt de wijn gefilterd tot hij helemaal helder is. Na een lang proces, is de wijn klaar. Maar echt natuurlijk is het niet meer.

Natuurwijn

Bij natuurwijn is dat anders. Daar wordt geen gebruik gemaakt van dit alles. In de wijngaarden wordt geen kunstmest gebruikt, de druiven worden niet met pesticiden bespoten en aan de wijn zelf wordt bijna niets toegevoegd. Het enige wat toegestaan is, is het toevoegen van een klein beetje sulfiet. De sulfiet is nodig omdat het de wijn beschermt tegen oxidatie en ongewenste bacteriën en schimmels. Maar in natuurwijn zit veel minder sulfiet dan in andere wijnen. Bij een liter normale witte wijn wordt er wel 200 mg sulfiet toegevoegd. Bij natuurwijn is dit slechts 40 milligram. Verder worden er geen middelen aan de wijn toegevoegd en wordt deze niet gefilterd. Deze wijn ziet er daarom soms wat troebel uit.

Opletten

Natuurwijn is echt voor de wijnliefhebber die wat ‘bewuster’ drinkt. Kies jij liever voor producten die de planeet minder aantasten in de productie? En neem jij liever niet te veel kunstmatige stoffen tot je? Dan is natuurwijn echt iets voor jou. Maar let wel op waar je dit product koopt. Anders dan biologische en biodynamische wijn, is natuurwijn geen officieel erkend iets. Er is dus geen keurmerk voor. In principe mag iedereen zijn wijn als natuurwijn bestempelen. Zorg dus dat je naar een goede slijterij of wijnbar gaat, die verstand van zaken hebben. Zo weet je zeker dat je echt natuurwijntje drinkt.

Wil jij zo snel mogelijk een koud natuurwijntje proeven? Met deze tip is de fles binnen een kwartier gekoeld. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock. 

natuurwijn

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien