Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Nederlandse recepten

Friese Nagelkaas poffertjes
Voor ruim 4 personen
• 250 g Friese nagelkaas, ontkorst en geraspt
• snuf zout
• 350 g zelfrijzend bakmeel
• ca. 450 ml melk
• 3 eieren
• 50 ml brandewijn
• boter om in te vetten
• extra: poffertjes­pan
 
Weeg 175 g kaas af en zet de andere 75 g opzij. Meng het zout door de meel in een beslagkom en roer de melk er in scheuten door. Klop de eieren er een voor een door, voeg 175 g geraspte kaas en de brandewijn toe.
Verwarm de poffertjespan en vet de holtes in met een kwastje met boter. Giet wat beslag in de holtes, laat op middelhoog vuur bruin worden en keer met een vork. Ga door tot alle beslag op is. Bewaar de gebakken poffers op een bord dat u warm houdt op een pan heet water, onder een deksel of wat aluminiumfolie. Serveer de poffertjes bestrooid met de rest van de kaas en een klontje boter.
Bereiden: 30 min. Circa 750 kcal p.p.

Kersen kruimelvlaai uit Limburg
Voor 12 punten
• 1 klein handje paneermeel of beschuitkruim
• poedersuiker
• extra: vlaaivorm van Ø 30 cm

Advertentie

Voor het deeg
• 100 ml melk
• 1 zakje droge gist (7 gram)
• 200 g bloem
• snuf zout
• 25 g boter
• 2 el olijfolie
• 3 el witte basterdsuiker
• 1 eidooier

Voor de vulling
• 3-4 el maïzena
• 750 g verse kersen, ontpit of 2 potten
• 80 g suiker
• ½ tl ­kaneel
• snuf zout

Voor de kruimellaag
• 125 g witte basterdsuiker
• 125 g roomboter
• 150 g bloem
• zout

Maak eerst het deeg:
Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, voeg de gist toe en laat 10 min. staan tot het is opgelost.
Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg de boter, olie, suiker en de eidooier toe. Maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin, roer met een lepel tot alle bloem is opgenomen en kneed met bebloemde handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat bloem of melk toe als dat nodig is. Kneed ca. 10 min., leg de bol deeg terug in de beslagkom, dek af met plasticfolie en zet 1 uur weg om te rijzen.
Maak intussen de vulling:
Los de maïzena op in 200 ml koud water (of het vocht uit de potten met kersen) en giet dat bij de kersen en de suiker in een steelpan. Breng alles aan de kook en roer met een houten ­lepel tot de suiker is opgelost
en de kersen iets zachter zijn. Breng de saus op smaak met wat ­kaneel en een snuf zout.
Maak de kruimellaag:
Meng alle ingrediënten met een mixer tot grof kruim. Zet het afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg erin uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork een paar keer in de bodem. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of gemalen beschuit en giet het kersenmengsel erop. Verdeel de kruimels erover zodat de hele taart is bedekt.
Bak de taart ongeveer 25-30 min. in een voorverwarmde oven op 180ºC. Draai de taart halverwege, om hem aan alle kanten gelijkmatig bruin te laten worden.
Als de korst gemakkelijk loskomt van de vorm, is de taart klaar. Laat op een rooster afkoelen en bestrooi vlak voor het opdienen de kersenkruimelvlaai met
poedersuiker.
Bereiden: 60 min. Rijzen: 60 min. Baktijd: ca. 25 min. Circa 232 kcal per punt

Bekijk alle Nederlandse recepten in Libelle 23

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buckingham Palace start onderzoek naar 'pestgedrag' Meghan Markle

Pesten op de werkvloer komt op veel plekken voor. Zelfs op Buckingham Palace, als we de berichten uit Engeland mogen geloven. Meghan Markle wordt door verschillende medewerkers van het paleis beschuldigd van pesten.

In een artikel dat The Times dinsdagavond publiceerde, verklaarden een aantal oud-medewerkers van het paleis dat een van hun collega’s, het toenmalige hoofd communicatie van prins Harry en Meghan, een klacht heeft ingediend bij de secretaris van prins William. Meghan zou er namelijk ervoor hebben gezorgd dat twee assistenten hun spullen pakten en zou ze ook een derde medewerker gepest hebben.

Advertentie

Buckingham Palace onderzoekt beschuldigingen

Het team van Meghan Markle bracht woensdag naar buiten dat de hertogin bedroefd is door deze aanval op haar karakter. Ook Buckingham Palace heeft nu gereageerd: “We zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen en beweringen van voormalige medewerkers van de hertog en hertogin van Sussex. Ons HR-afdeling gaat de beschuldigingen onderzoeken.” Medewerkers en oud-medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek om te kijken of hier lessen kunnen worden geleerd. “Het Koninklijk Huis voert aantal jaren een beleid waarin geen ruimte is voor pesterijen of intimidatie op de werkvloer”, sluiten ze het bericht af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Telegraaf. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien