Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Nederlandse wijn is heerlijk en toch drinken we het niet

De supermarkten stromen over van de Franse chardonnays en Argentijnse malbecs, maar een Nederlandse wijn vind je zelden in het schap. En dat terwijl volgens de kenners Nederlandse wijnen prima te hachelen zijn. 

Onlangs kregen de wijnen uit de regio Winterswijk een beschermde status. Winterswijk is niet de enige Nederlandse wijnregio: ook het Gelderse Oolde, het Overijsselse Ambt Delden en de Limburgse streken Vijlen, Maasvallei en Mergelland zijn wijngebieden. Toch ligt een fles van Nederlandse makelij zelden in de supermarkt, terwijl die volgens de kenners niet onder doet voor de Franse variant.

Advertentie

Sinds de jaren 80

Dat heeft alles te maken met de relatief lage productie. In Nederland worden per persoon omgerekend zo’n 17 flessen per jaar geproduceerd. Dat komt doordat grond en arbeid hier duur is. “We hebben hier niet zoveel ruimte als in Frankrijk of Zuid-Afrika. Daar worden wijngaarden van generatie op generatie doorgegeven, maar hier zijn ze pas in de jaren tachtig opgezet, omdat het klimaat minder geschikt is”, verklaart Dik Beker van de Nederlandse Vereniging Wijn Producten tegenover Editie NL.Om die reden zijn de investeringskosten hier hoog.

Dat verklaart ook de hoge prijs van een fles Nederlandse wijn. Volgens Beker kopen supermarkten de goedkoopste wijn in omdat de gemiddelde Nederlander niet koopt op basis van smaak, maar op basis van prijs.

Toch nieuwsgierig geworden hoe zo’n fles van Nederlandse bodem dan proeft? Koop er dan eentje rechtstreeks bij de wijngaard zelf of een restaurant. Online vind je ook hier een bijzondere selectie Nederlandse wijn.

Oeps: vergeten de wijn koud te zetten? Zo koel je die fles binnen 15 minuten. 

Bron: Editie NL. Beeld: iStock

Anne-Wil: “Ik hoop zo dat de baby haar alles zal brengen waarnaar ze zo verlangt”

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze vergeet spontaan de coronaregels als ze Manon feliciteert.

Lees hier het Dagboek van Willeke, de kleindochter van Anne-Wil. 

Zaterdag

Terwijl ik probeer mijn aandacht bij de klanten te houden, dwalen mijn gedachten toch steeds af naar Manon. Zwanger. Eindelijk. Ze heeft niet eens zo veel gezegd toen ze me belde om het te vertellen. Haar stem k

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien