Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Dit moet je juist niet eten als je lekker wilt slapen tijdens de hitte

Lekker hoor, zomer, maar die klamme nachten kunnen we missen als kiespijn. Niet zwetend midden in de nacht wakker liggen? Eet dit dan vooral níet.

Ons lichaam warmt op tijdens het verteren van voedsel, dus dat doet het ook tijdens het eten van een heerlijk koel ijsje. Je krijgt wel even het idee dat je het koeler krijgt van ijs, alleen je lichaamstemperatuur verandert amper.

Advertentie

Opwarmen

Zodra dat heerlijke ijsje je maag heeft bereikt gaat je lichaam opwarmen zodat het koude voedsel op lichaamstemperatuur komt. Dus ook dat koude glas drinken kun je beter laten staan.

Softijs en roomijs bevatten melk en vet die moeten worden afgebroken. Je lichaam moet hiervoor aan het werk en daarbij komt warmte vrij. Je kunt dus beter een waterijsje nemen als je écht per se een ijsje wil eten ’s avonds.

Thee

Wil je afkoelen? Dat kun je dat op vier manieren bereiken volgens Peter Poortvliet van de Universiteit van Queensland. Door je huid af te koelen met iets kouds, door koude lucht, door je eigen warmte af te geven aan een koudere omgeving en door te zweten. Deze manieren bereik je niet door het eten van ijs of het drinken van water.

Door jezelf te laten zweten kun je wel afkoelen, dus ’s avonds een kopje thee drinken is prima. Je zweet verdampt op de huid, waardoor je warmte kwijtraakt en je lichaamstemperatuur daalt.

Wil je toch liever iets kouds eten zonder dat het je lichaam opwarmt? Neem dan een stuk watermeloen. Dat bevat veel vocht en is licht verteerbaar.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Newscientist. Beeld: Istock

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien