Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Als we niet oppassen kunnen we dít allemaal niet meer eten en drinken over een paar jaar

We horen het bijna dagelijks in het nieuws: het klimaat gaat hard achteruit. Het is zelfs zo erg, dat als we zo doorgaan we over een aantal jaar de volgende producten niet meer kunnen eten en drinken.

En we willen toch echt niet zonder…

Advertentie

1. Vis 
Om aan de vraag naar vis te voldoen, wordt de oceaan overbevist. Gelukkig zijn hier al maatregelen voor getroffen. Zo mag er in bepaalde gebieden niet gevist worden. Maar als de vissers lak hebben aan deze regels, zal er in 2048 volgens onderzoek helemaal geen vis meer zijn.

2. Ahornsiroop
Het veranderende klimaat heeft ook invloed op de esdoornbomen, waar ahornsiroop van wordt gemaakt. De bomen hebben niet meer dezelfde warme zomerdagen en de extreme winterse kou als voorheen, terwijl ze dat wel nodig hebben.

3. Pinda’s
De pindaplant idem dito. Deze groeit voornamelijk in het zuiden van Amerika en heeft vijf maanden warmte nodig in combinatie met zo’n honderd centimeter water. In de gebieden waar de plant groeit, heerst nu echter extreme droogte, wat nadelig is voor de pinda-oogst.

4. Kikkererwten
De wereldwijde productie van kikkererwten is al met veertig tot vijftig procent gedaald. Ook dit komt door de extreme droogte in de gebieden waar de kikkererwten groeien.

5. Avocado’s
Voor de groei van avocado’s is water nodig. Heel veel water. En daar waar tachtig procent van de Amerikaanse avocado’s groeit, in Californië, is het nog nooit zo droog geweest als nu.

6. Chocola
Er heerst een schimmelziekte onder de cacaoplanten, waardoor veel oogst mislukt. Daarnaast stijgt ook de temperatuur de laatste jaren in West-Afrika, daar waar ongeveer zeventig procent van alle cacao ter wereld geproduceerd wordt. Hierdoor neemt ook daar de droogte toe.

7. Koffie
In 2080 zal volgens Ethiopische onderzoekers zeventig procent van alle koffiebonen wereldwijd verdwenen zijn. De planten waar de koffiebonen vanaf komen, Arabicaplanten, zijn zeer gevoelig voor plagen, ziektes en temperatuurverandering.

Vleesindustrie
De grootste oorzaak van het veranderende klimaat is de vleesindustrie. Voor het produceren van één kilo vlees is bijvoorbeeld 15.500 liter water nodig. Ter vergelijking: met een maand douchen verbruiken we gemiddeld 1.569 liter. Willen we bovenstaande producten dus nog steeds blijven eten, dan helpt het al heel erg als we allemaal een paar keer per week een maaltijd zonder vlees op tafel zetten.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: MargrietNRC. Beeld: iStock

De Dag Nadat Vervolg 36 – Onze baby niet levensvatbaar bleek

Loes (36): “Vanaf het moment dat we in het ziekenhuis kwamen, kreeg ik elke twee uur een tabletje dat ervoor zorgde dat de weeën opgewekt werden. Behalve ’s nachts, omdat het ook belangrijk is dat je je rust pakt. Je moet ten slotte wél een bevalling doorstaan."

Lees hier het begin van De Dag Nadat >

"Omdat ik de nacht ervoor helemaal niet had geslapen, viel ik die vrijdag toch af en toe in slaap. Ron en ik waren samen en het vóelde ook heel erg samen: dit gingen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien