Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

NVWA waarschuwt: eten van ‘drakenadem-ijs’ kan erg gevaarlijk zijn

In Zuid-Korea en de Verenigde Staten is drakenadem-ijs  (ook wel bekend als ‘Dragon’s Breath’) al jaren populair, en ook in Nederland wordt het steeds vaker verkocht. Toch is het eten van het ijs niet zonder gevolgen: je kunt er namelijk flinke brandwonden aan overhouden.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dan ook voor de gevaren van drakenadem-ijs.

Advertentie

Ernstige brandwonden
Vorige week kreeg de NVWA nog een melding van een meisje dat ernstige brandwonden overhield aan het eten van het ijs. Bij drakenadem-ijs worden fruit- of cornflakes-achtige balletjes in een mengbeker gedaan en overgoten met koude stikstof die bij normale omstandigheden verdampt bij kamertemperatuur. Hoewel er weinig smaak aan het ijs zit, zijn de balletjes vooral populair omdat ze een witte nevel uitstoten. Als je ze in je mond stopt komt er namelijk rook uit je mond.

Te snel eten
Het gevaar zit ‘m in de stikstof. Als je de balletjes te snel opeet nadat de stikstof is toegevoegd, kun je er brandwonden aan overhouden. Het is daarom niet verstandig om de balletjes (of de beker waar ze in zitten) met je blote handen aan te raken.

Voorzichtig zijn
“Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van -196 graden. Als je dit in je mond krijgt of doorslikt, kan dit ernstige brandwonden in je mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken”, schrijft de NVWA op Instagram. De Voedsel en Warenautoriteit roept ouders en kinderen dan ook op om érg voorzichtig te zijn met het ijs. “Als je ze toch wilt gebruiken, let dan heel goed op dat er geen vloeibaar stikstof meer op de balletjes zit, doe de balletjes heel voorzichtig in je mond en neem niet te veel tegelijk.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vorige week kregen we een melding van een meisje dat ernstige brandwonden in haar mond gekregen heeft bij het eten van ‘drakenadem-ijs’. Drakenadem-ijs, (ook wel ‘Dragon’s Breath’, ‘Heaven’s Breath’ en ‘nitro puff’ genoemd) wordt steeds meer verkocht in kraampjes bij evenementen en op foodcourts. Het zijn kleurrijke balletjes die in een mengbeker worden gedaan en dan worden overgoten met vloeibare stikstof. De balletjes zijn zo koud dat ze een witte nevel uitstoten. Als je ze in je mond doet komt er dus ‘rook’ uit je mond. Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van -196 graden. Als je dit in je mond krijgt of doorslikt kan dit ernstige brandwonden in je mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken. De NVWA roept ouders en kinderen daarom op erg voorzichtig te zijn met dit soort producten. Als je ze toch wilt gebruiken, let dan heel goed op dat er geen vloeibaar stikstof meer op de balletjes zit, doe de balletjes heel voorzichtig in je mond en neem niet teveel tegelijk. #nvwa #voedselveiligheid #drakenademijs #dragonsbreath #heavensbreath #nitropuff #risico #stikstof #brandwonden #pasop

Een bericht gedeeld door NVWA (@nvwaonline) op

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: Instagram. Beeld: iStock

Ryanne van Dorst: “Ik praat al snel te veel, ik zeg alles wat in me opkomt”

Ryanne van Dorst - Libelle

Premium

Ryanne van Dorst (35) is muzikant en programmamaker. Ze maakt de podcast Apodcalypse over artiesten en hun muziek. Ryanne heeft een vriendin en woont in Rotterdam.

Waarom moeten we je podcast Apodcalypse luisteren?
"Dat hóeft niet, maar ik wilde voordat de wereld vergaat nog één keer door mijn platenkast lopen. In de podcast luister ik van elke plaat één nummer. Als je meeluistert, leer je misschien nieuwe muziek kennen. Het

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien