Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zóveel oliebollen moet je eten om één kilo aan te komen

Altijd lekker, die laatste dagen van het jaar. Want dan mag je eindelijk flink aan de oliebollen en appelflappen. Dankzij De Volkskrant weten we hoevéél we mogen snoepen.

Natuurlijk weten we dat een oliebol bestaat uit gefrituurd deeg. Maar hoe slecht is een oliebol nou eigenlijk? En, misschien wel handig om te weten: hoe snel kom je aan van die gezellige oliebollen?

Advertentie

Kan geen kwaad

Een oliebol weegt volgens het Voedingscentrum gemiddeld zo’n 65 gram. Als je een bolletje kiest met rozijnen en krenten erin, dan is dat al gauw goed voor 178 calorieën. Dat is wel zonder de poedersuiker, die het geheel vooral zoet maakt en voorziet van wat extra calorieën. Een portie witte versiering bestaat uit een paar gram en is goed voor een calorie of 8. Al met al nog geen schokkende getallen, want 178 calorieën staat ongeveer gelijk aan twee volkoren boterhammen zonder beleg.

Maar snel kom je niet aan van deze lekkernijen, die we in Nederland toch uitsluitend rondom de jaarwisseling eten. In andere landen worden varianten op de oliebol vaker als dessert gegeten. Om een halve kilo aan te komen, moet je gemiddeld minimaal 3500 kilocalorieën extra eten. Naast die 2000 die je dagelijks al ‘mag’, zeg maar. Wil je dus een kilo aankomen, moet je zeker 7000 calorieën extra eten.

Dat komt al gauw uit op 39 oliebollen zonder suiker, zo heeft De Volkskrant uitgerekend. En wie eet er nou zóveel? Bijna niemand, want je zit er snel vol van door het machtige deeg. Kortom: geniet lekker van die snack met oud & nieuw; zoveel kan het geen kwaad, immers. Tenzij je er meer dan 40 weg kunt krijgen, maar laten we dat maar niet proberen. Misselijk het nieuwe jaar in is ook zoiets.

Aan de appel

Of een appelflap een betere keuze is? Nee. In een appelflap zitten al gauw 340 calorieën, dus wil je dan een kilo aankomen, dan ‘moet’ je er 20 eten. Dat gaat een stukje sneller dan met die oliebollen…

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Volkskrant. Beeld: iStock

oliebol

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze bieten-kokostaartjes met blauwe bessen zijn echt héérlijk!

Rode bieten, we kennen ze allemaal. Maar… wist je al dat deze biet ook heel erg lekker kan zijn in zóete gerechten? Deze taartjes zijn de perfecte keuze als je een keer wat nieuws wilt proberen.

Nagerecht. Dit recept is voor 16 punten bieten-kokostaartjes.

Advertentie

Dit heb je nodig voor de bietentaartjes:

  • 125 g bruine hazelnoten
  • 65 g gedroogde vijgen (of ontpitte dadels), fijngesneden
  • 65 g gedroogde kersen (of cranberry’s), fijngesneden
  • 1 el cacao
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • zout
  • 275 g santen (kokoscrème), in blokjes
  • 450 g gekookte bieten, in stukken
  • 4 el romige kokosmelk
  • 4 el rijststroop
  • 1 tl oranjebloesemwater

Dit heb je nodig voor de garnering:

Extra nodig:

  • 2x springvorm Ø 15 cm (of 1 springvorm Ø 22-24 cm), bodem en rand bekleed met bakpapier

Zo bereid je de bieten-kokostaartjes:

  1. Maal de noten in de keukenmachine.
  2. Voeg vijgen, kersen, cacao, 1 el sinaasappelrasp en 2 el -sap en een snuf zout toe en maal tot een deegachtige substantie.
  3. Vul hiermee de springvormen, druk aan en zet koud weg.
  4. Smelt de santen op laag vuur in een steelpan.
  5. Maal intussen de gekookte bieten met de kokosmelk en rijststroop, het oranjebloesemwater en de rest van de sinaasappelrasp in de keukenmachine.
  6. Meng de santen door deze puree en verdeel de vulling over de springvormen.
  7. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  8. Schil de rauwe biet en trek er slierten van.
  9. Roer de honing los met het citroensap en hussel met de bietenkrullen.
  10. Garneer de taartjes met bietenkrullen en blauwe bessen.

Tips

  • Vervang voor extra fruitige taartjes 150 g bietjes door rood (diepvries)fruit.
  • Lekker met warme bietenlatte, bijvoorbeeld Rode Bietenlatte van Sonnentor (online te koop). Meng 2 el met 250 ml (vega)melk en verwarm in een pannetje.

Bereidingstijd: 30 min. Wachttijd: 2 uur. Kcal: 113 per punt

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Yvonne Jimmink

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Chantal's beauty camper' tot tranen toe geroerd door eerste aflevering

Op woensdagavond begon het programma van Chantal Janzen (42). Samen met haar beste vrienden Fred van Leer (44) en Leco van Zadelhoff (52) reist ze in Chantal’s beauty camper stad en land af om mensen een make-over te geven. De ontroerende verhalen van de kandidaten en de prachtige make-overs die volgen zorgen voor heel wat emoties bij de kijker thuis.

Het olijke trio gaat langs bij de stoeterij van Anne-Fleur en haar ouders. Na een zware periode, waarin moeder Alet ernstig ziek is geweest, wil John graag dat zijn vriendin en haar moeder weer gaan stralen.

Advertentie

Eerste make-overs in Chantal’s beauty camper

Alet is ervan op de hoogte dat Chantal en de mannen over de vloer komen met hun roze wagen. “Maar we gaan haar moeder ook een make-over geven”, vertelt de presentatrice onderweg. “Haar moeder is sinds een jaar schoon verklaard. Ze heeft een tumor gehad bij haar longen.” Ook zij verdient het om in de watten te worden gelegd.

Anne-Fleur heeft leuke outfits in haar kast hangen, maar weet niet zo goed hoe ze de kledingstukken met elkaar moet combineren. Fred weet als geen ander hoe dat wél moet, dus hij staat te trappelen om met haar aan de slag te gaan. Moeders is minstens zo verrast dat ze een make-over krijgt. “Nee! Wat cool. Dat vind ik echt leuk. Het maakt me helemaal blij”, zegt ze met tranen in haar ogen.

Het resultaat

Het verbluffende resultaat zorgt voor flink wat emoties bij moeder en dochter, maar ook bij John en Alets man Henk. “De allermooiste verandering is mijn haar”, zegt de dankbare Alet. “Dat het weer gestyled kan worden. En de kleur.” Henk vindt het helemaal geweldig. “Ik ben ervan onder de indruk. Echt prachtig. Het raakt me ook omdat mijn vrouw behoorlijk ziek is geweest. Als je dan ziet hoe ze er nu weer uitziet… Dat is gewoon top.”

De reacties over deze make-overs én aflevering zijn louter positief op social media.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Emmy (70) wil haar vaccinatie doneren aan zieke zoon maar RIVM werkt niet mee

De 70-jarige Emmy Terpstra staat redelijk vooraan in de rij voor een coronavaccinatie. Toch zou ze haar vaccinatie liever doneren aan haar 46-jarige zoon, die vijf jaar geleden de diagnose lymfeklierkanker kreeg. 

Emmy en haar 73-jarige man hoeven zelf niet heel lang meer te wachten op hun coronavaccinatie. Maar het is de gezondheid van hun zoon waar ze zich zorgen om maken. Vijf jaar geleden werd bij hem lymfeklierkanker ontdekt. Daar is hij voor behandeld en hij krijgt nog immunotherapie om te zorgen dat de kanker wegblijft. Die therapie is stopgezet tot hij is gevaccineerd omdat deze therapie de weerstand verlaagt.

Advertentie

Emmy wil vaccinatie doneren aan zoon

In een interview met Hart van Nederland vertelt Emmy dat de vorige keer dat haar zoon stopte met de therapie de kanker binnen een halfjaar terugkwam. Daarom moet de behandeling zo snel mogelijk weer worden voortgezet. Emmy zou haar vaccinatie dus graag aan haar zoon willen doneren: “Ik wil wel een prik, maar sta niet vooraan in de rij. Er zijn mensen die het harder nodig hebben”, vertelt ze. Met vaccinatiedonatie hoopt ze dat meer mensen geholpen kunnen worden. Zelf zou ze bereid zijn om het risico te nemen om haar zoon te kunnen helpen.

RIVM over voorrang

Helaas is vaccinatiedonatie volgens het RIVM niet mogelijk. Een woordvoerder laat aan Hart van Nederland weten dat het doneren van een vaccin niet kan. “Het is heel spijtig, maar het gaat niet. We moeten 14 miljoen mensen vaccineren, dus het is niet mogelijk om dit per individueel geval te bekijken.” Wel worden er momenteel gesprekken gevoerd om mensen met een ernstige aandoening voorrang te geven. Dat zal volgens de woordvoerder geen maanden meer gaan duren.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Hart van Nederland. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien