Ontbijtrecepten
Pita gevuld met roerei & paddenstoelen
Voor 2 personen
4 eieren
3 el slagroom
zout en peper
2 el boter
1 handje spinazieblaadjes
150 g paddenstoelen of champignons
1 el tijmblaadjes, gehakt
2 grote pita’s, uit de broodrooster en gehalveerd
Klop de eieren met de slagroom, breng ze op smaak met zout en peper. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak de spinazieblaadjes met de paddenstoelen tot de spinazie gesloken is en de paddenstoelen net gaar zijn. Bestrooi met zout, peper en tijmblaadjes, schep om en bewaar op een warm bord. Verhit de rest van de boter in dezelfde koekenpan nu op middelhoog vuur.
Giet het eimengsel erin en laat het iets stollen. Roer af en toe en blijf de pan schudden. Als het ei net is gestold, is het klaar. Open de pitahelften met een scherp mesje en vul ze met de groenten en het roerei.
Bereiden: circa 10 min. Circa 408 kcal p.p.
Lichte bosbessenshake
Voor 2 glazen
75 g bosbessen, gewassen
125 ml magere vanilleyoghurt
125 ml magere melk
2 el honing (naar smaak)
6 ijsblokjes
Doe alle ingrediënten in de blender en pureer ze tot een gladde drank. Dien meteen, oftewel ijskoud, op in hoge glazen.
Bereiden: circa 5 min. Circa 130 kcal p.p.
Pesto-omelet met tomaat en salami
Voor 2 personen
3 eieren
1 el pesto (zelfgemaakt natuurlijk)
versgemalen zwarte peper en zout
1 el boter
8 troskerstomaatjes, gehalveerd
4 plakjes lekkere salami, opgerold en in reepjes gesneden
een paar blaadjes vers basilicum
Klop de eieren met de pesto in een kommetje, breng op smaak met peper en zout.
Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg, als de boter gesmolten is, de geklopte eieren toe. Laat het even stollen, terwijl je de pan zachtjes schudt.
Til de randen met een rubberen spatel iets op om het vloeibare ei eronder te laten lopen. Bestrooi, als het ei in het midden van de omelet nét gestold is, de tomaatjes, de salamireepjes en de basilicumblaadjes erover. Klap de ene helft over het midden, zodat de omelet dubbelgevouwen is en laat het op een warm bord glijden.
Serveer meteen met volkoren toast.
Bereiden: circa 15 min. Circa 279 kcal p.p.
Peren-gembershake
2 rijpe peren, geschild en in blokjes
250 ml melk
250 ml karnemelk
2 el dadelsiroop of honing
1,5 theel heel fijngeraspte verse gember
snuf kaneel
snuf zout
Doe alle ingrediënten in de blender en pureer ze tot een gladde drank. Dien meteen, oftewel ijskoud, op in hoge glazen. Garneer met een extra krul dadelsiroop en wat extra kaneel.
Bereiden: circa 5 min. Circa 250 kcal p.p.
5 minuten-muesli met fruit
Voor 2 kommen
150 g havervlokken
75 g amandelschaafsel
50 g geraspte kokos (uit het oosterse schap)
400 g dikke yoghurt
1 appel in schijfjes
1 partje meloen in schijfjes
Evt. 100 g bosbessen
honing naar smaak
Verwarm de oven voor op de grillstand op 180 °C.
Verdeel de havervlokken, amandelen en kokos over een bakblik en zet het onder de grill om te roosteren. Schep na 2,5 min. om en laat nog 2,5 min. roosteren. Vul 2 kommen met yoghurt.
Verdeel het fruit erover en bestrooi met de warme granen uit de oven. Overgiet met honing naar smaak.
Bereiden: circa 10 min. Circa 821 kcal p.p.
Broodje humus & gerookte kip
Per volkoren boterham
2 el humus
50 g gerookte kipfilet, dungesneden
3 kerstomaatjes, in plakjes
1 el rode ui, in dunne ringen
1 el geraspte Parmezaanse kaas
zwarte peper
Smeer de humus op het sneetje brood. Beleg het brood met de plakjes kip en daarna met de tomaat, rode ui en Parmezaanse kaas.
Maal er lekker veel zwarte peper boven en dien op.
Bereiden: circa 5 min. Circa 230 kcal p.p.
Warme bramen met krokante muesli uit de oven
Voor 2 kommen
boter, om mee in te vetten
350 g bramen
1 appel, geschild en in blokjes
60 g bruine suiker
snuf zout
250 g krokante muesli
4 el boter, op kamertemperatuur
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een met boter ingevette ovenschaal de bramen en de appelblokjes met de suiker en wat zout. Meng in een andere kom de granola met de rest van de boter en strooi over de bramen.
Bak zo’n 25 min. tot de bramen borrelen en de muesli mooi krokant is.
Bereiden: circa 25 min. Circa 979 kcal p.p.
Bekijk de andere ontbijtrecepten in Libelle 43.
Bekijk ook het recept van het ideale tussendoortje en gezonde zoetigheden.