Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Waar komt het oud-Hollandse gezegde 'voor spek en bonen' vandaan?

De uitdrukking ‘voor spek en bonen’ betekent volgens het woordenboek ‘zonder een wezenlijke bijdrage te leveren’. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

Volgens de geschiedenisboeken betekent de uitspraak eigenlijk ‘werken zonder er geld voor te krijgen’.

Advertentie

Betekenis

Tegenwoordig gebruiken we de uitspraak in allerlei verschillende situaties. Maar vroeger ontstond ‘ie met een hele specifieke betekenis. Toen werkten arbeiders en kinderen soms zonder dat ze daar betaald voor kregen. Ze kregen alleen een maaltijd als beloning. Voor arme gezinnen was overleven het belangrijkste en daarom verkozen ze eten dan ook soms boven geld.

Arbeidersmaaltijd

Nu betekent dat natuurlijk niet dat ze elke avond spek en bonen aten. Wel stonden spek en bonen bekend als een echte arbeidersmaaltijd. Het was goede kost waar arbeiders genoeg energie en kracht uit haalden om weer hard door te werken. Spek werd niet alleen veel met bonen gegeten, maar ook spek en appels waren een bekende combinatie. Het gezegde had dus net zo goed ‘voor spek en appels meedoen’ kunnen zijn.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Onze taal. Beeld: iStock

Speel hier de sudoku van vrijdag 24 januari

Sudoku

Premium

Zin om je hersenen weer even op scherp te zetten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Op deze vrijdag 24 januari hebben wij namelijk weer een leuke sudoku voor je.

Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Veel succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien