Libelle Beauty cadeaubox met 77% korting!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is palmolie echt zo slecht voor het milieu?

In ongeveer de helft van alle producten in de supermarkt zit palmolie. Tegenwoordig heeft palmolie een slechte naam als het gaat om duurzaamheid. Maar is het echt zo slecht voor het milieu?

Palmolie is olie uit de palmvrucht die groeit aan de oliepalm, een boom uit de palmenfamilie.

Advertentie

Milieuvernietiging
De meeste palmvruchten worden verbouwd in Indonesië en Maleisië, maar liefst 85% van de wereld palmolie productie komt daar vandaan. Palmolie wordt al meer dan een eeuw lang gebruikt. Toch lijkt het de laatste jaren pas ‘milieuvernietiging’ genoemd te worden. Ook zijn er zorgen over arbeidsverhoudingen op plantages, landconflicten, broeikasgassen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Niet zo simpel
Palmolie is wereldwijd enorm populair, waardoor boeren in Indonesië en Maleisië er alles aan doen om zoveel mogelijk palmolie te verbouwen. Dit gaat ten koste van het levensonderhoud daar. Enorm veel bossen en tropische regenwoud moet gekapt worden om plantages te bouwen, wat veel impact heeft op de lokale bevolking. Maar is stoppen met het gebruik van palmolie dan de oplossing? Nee, zo simpel is het helaas niet.

Nadelen
Als we stoppen met palmolie, wordt de vraag naar sojaolie, raapzaadolie of zonnebloemolie groter. Maar die alternatieven hebben ook vele nadelen. Zo is de productiviteit van deze oliën veel lager dan bij palmolie. Bovendien wordt palmolie niet alleen naar Nederland en Europa geëxporteerd, maar ook naar China en India. In India is palmolie zelfs de bakolie voor de allerarmste bevolkingsgroepen. Zij kunnen geen andere olie betalen. Helemaal stoppen met de productie van palmolie is dus niet de oplossing.

Duurzaam
Gelukkig wordt steeds vaker geprobeerd om de productie van palmolie duurzaam te maken. Duurzaam palmolie produceren kan door geen bossen meer te kappen voor het aanleggen van nieuwe plantages, maar dan moet er meer samengewerkt worden. Of dit gaat lukken en wanneer is natuurlijk de vraag.

Niet zo gezond
Kortom: goed voor het milieu is palmolie niet. Oh en trouwens: palmolie blijkt volgens het Voedingscentrum ook niet echt gezond te zijn. “Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten”, schrijven ze op hun site. “Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Voedingscentrum, Milieudefensie en NRC. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (14 juli t/m 20 juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Numerologie werkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien