Pavlova: lekker om te maken!

Met zicht op de Olympische Spelen duiken we natuurlijk ook even de Russische keuken in. Typische Russische gerechten zijn borstjsj (koude soep met kool, bieten en vlees), pirosjki (gevulde deegkussentjes) en boeuf stroganoff. Een vreemde eend in de bijt, maar wel ontzettend lekker is het nagerecht pavlova.
Er wordt vaak gedacht dat pavlova een Russische nagerecht is, maar dat is onjuist. De link is dat het toetje vernoemd is naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova toen ze op tournee was in Australië en Nieuw-Zeeland. Hier is het dessert bedacht! Dit weerhoudt ons er echter niet van om het te maken. Hierbij het recept voor pavlova!
Wat heb je nodig?
– 8 grote eieren
– 400 g fijne tafelsuiker
– 1 el maïzena
– 1 tl citroensap
– 2 dl slagroom, licht stijfgeklopt
– ca. 300 g aardbeien
– poedersuiker
Zo maak je het!
- Scheid de eieren en zorg ervoor dat er geen spoortje eidooier bij het eiwit komt (de eidooiers worden niet gebruikt). Klop de eiwitten met de mixer op lage snelheid circa 3 min. tot de eiwitten luchtig worden. Verhoog de snelheid van de mixer voorzichtig en ga door tot de mixer op zijn snelst gaat en de eiwitten stevige pieken vormen, Pas op dat de eiwitten niet te hard worden geklopt, dan gaan ze schiften.
- Voeg de fijne tafelsuiker met lepels tegelijk toe en ook maïzena en citroensap en blijf kloppen tot de eiwitten een stevig mengsel vormen met een satijnen glans. Schep van dit mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat een dikke, grote cirkel van circa 25 cm doorsnede. Schep de rest van het schuim op de rand van de cirkel zodat de rand van de pavlova iets dikker is.
- Zet hem in een voorverwarmde oven van 110ºC en laat het schuim hierin 1½-2 uur drogen. Zet de oven uit en laat het schuim volledig afkoelen in de oven. Bewaar het schuim tot gebruik in een goed afgesloten trommel. Verdeel er voor serveren de slagroom en vruchten over en bestrooi eventueel dun met poedersuiker.
Bereiden: circa 30 min. Oventijd: 1½-2 uur. Circa 270 kcal p.p.