Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dít kan het nare gevolg zijn van het eten van pijnboompitten

Pijnboompitten zijn heerlijk in een salade, op je carpaccio of in een quiche. Maar wist je dat er ook een flink nadeel kan zitten aan het eten van deze multi-inzetbare pit?

Je zou namelijk goed moeten kijken waar de pitten vandaan komen. De keuringsdienst van waarde dook in de wereld van de pijnboompitten en kwam tot een bijzondere conclusie.

Advertentie

De groei

Als 1ste is het goed om te weten dat de pitjes niet direct van een boom, struik of plant afkomen. Nee, ze groeien in een soort grote dennenappels. Die moeten eerst opengebroken worden voordat de pijnboompitjes eruit gehaald kunnen worden.

Oorsprong

Er zijn 2 grote exportlanden die de pijnboompitten aanbieden. Namelijk China en Italië. In principe komen (bijna) alle pijnboompitten die wij eten uit China. Nu wil het zo zijn dat het precies bij die Chinese variant opletten geblazen is.

Foutje

Soms belanden er ‘slechte’ pijnboompitten in de Chinese productie, die jij dan weer op je bord krijgt. Deze komen van een hele andere boom, maar lijken wel erg op de goede pijnboompitten. Deze vermengde soort zijn eigenlijk helemaal niet eetbaar. Als je deze foute pitten eet, kan je voor een paar weken (!) lang een hele nare, metaalachtige smaak in je mond krijgen. Daardoor proef je bijna niks meer. Pas na een paar dagen na het eten van de pitten kan je dit verschijnsel ervaren, dus soms is het moeilijk aan elkaar te linken.

Zeker weten

Als je het risico niet wilt lopen, dan kan je het best de Italiaanse pijnboompitten kopen. Meestal staat het op de verpakking waar ze vandaan komen. Het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn én moeilijker te vinden. Als je toch de Chinese voorgeschoteld krijgt, kan je letten op het uiteinde van de pitten. Als deze donker van kleur zijn dan is de kans groot dat het een verkeerde pit is. Niet eten, dus.

Wil je ook weten hoe je ze het beste kan roosteren? Bekijk hieronder de video:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Keuringsdienst van waarde. Beeld: iStock.

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien