Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

De kogel is door de kerk: pindakaas is hartig (maar deze soorten zijn tóch zoet)

Het is het favoriete broodbeleg van menig Nederlander: pindakaas. Toch leidt het smeerbare goedje vaak tot discussie, want valt pindakaas onder zoet of hartig beleg?

Teun van de Keuken kwam vandaag in de Volkskrant met het beslissende antwoord: pindakaas is hartig. Maar geldt dat eigenlijk wel voor alle soorten?

Advertentie

Pindakaas op vakantie
Teun’s column is gericht aan crècheleiders en -leidsters en overblijfjuffen en -meesters. Hij wil met zijn verhaal een einde maken aan de discussie of pindakaas nu zoet of juist hartig beleg is. “Ik moet het even met jullie over pindakaas hebben. Pindakaas gaat mij aan het hart. En mij niet alleen”, begint hij. Vervolgens haalt hij herinneringen aan vroeger op, toen de pot pindakaas zelfs mee op vakantie ging.

Met een gerust hart smeren
Zijn conclusie? Pindakaas is hartig. “De meeste pindakaas bestaat namelijk uit pinda’s, olie en zout en zijn dus hartig en niet zoet”, schrijft de columnist. “Vanaf nu kunnen kinderen die geen ham of kaas willen, hun eerste boterham dus met een gerust hart met pindakaas besmeren”, besluit hij.

Of toch ook zoet?
Maar, zoals Teun in zijn verhaal ook al aangeeft, bestaat er ook pindakaas waar wél zoetmakers inzitten. Daarom hebben we hier even een kleine balans opgemaakt en een lijstje samengesteld met hartige en zoete soorten pindakaas.

Hartig:
1. Cal­vé Pin­da­kaas – Ingrediënten: Pinda 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm) en zout.
2. 100% Pindakaas naturel – Ingrediënten: Pinda.
3. Ekoplaza pindakaas – Ingrediënten: Pinda 99.7% en zeezout.
4. Jori pindakaas – Ingrediënten: Gebrande pinda’s en zeezout.
5. Horizon pindakaas – Ingrediënten: Gebrande pinda’s en zeezout.

Zoet:
1. Cal­vé Pin­da­kaas light – Ingrediënten: Pinda’s 77%, glucosestroop, plantaardige olie, plantaardig vet en zout.
2. AH Pin­da­kaas – Ingrediënten: 76% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet en zout.
3. AH Basic Pin­da­kaas – Ingrediënten: 55% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet en zout
4. Mis­ter Kit­chen’s Pin­da­kaas zee­zout-ka­ra­mel – Ingrediënten: Pinda 59,7%, karamel 23% (suiker, glucosesiroop, gezoete geconsendeerde melk, plantaardige olie (palm), boter, emulgator: sojalecithine, smaakstof, zout), kokosolie, ongeharde palmolie en zout.

Let dus goed op de kleine lettertjes als je op zoek bent naar écht hartige pindakaas.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: de Volkskrant. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien