Pizza met gekarameliseerde ui
Voor 1 pizza
– 500 g rode uien, in dunne, halve ringen
– 2 el olijfolie
– zout, peper
– 500 g kleine rucolablaadjes
– ½ basisrecept pizzadeeg (zie hieronder)
– 100 g verse geitenkaas, in plakjes
Bereidingswijze
- Bak de uien op zacht vuur 30-45 min. in 1 el olijfolie met wat zout en peper tot ze zacht zijn (laat ze niet verbranden).
- Roerbak de rucola 1-2 min. in 1 el olijfolie tot hij nét geslonken is.
- Rol het pizzadeeg superdun uit en bestrijk het deeg dun met olijfolie.
- Bak de pizzabodem circa 8 min. op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 240°C.
- Beleg de pizza met ui, rucola en geitenkaas en bak hem nog 6-8 min. in de hete oven.
Bereiden: circa 1 uur. Oventijd: 14-16 min. Circa 1190 kcal p.st.
Basisrecept pizzadeeg
Dit recept voor pizzadeeg is eenvoudig te maken. Bovendien blijft het in de diepvries enkele maanden goed.
Voor 2 pizza’s:
- Meng 2 tl gedroogde gist met 280 g bloem, 1½-1¾ dl lauwwarm water, 1 el melk, 2 el olijfolie en ½ tl zout.
- Schep het mengsel op een bebloemd werkvlak en kneed het met de handen in 10-15 min. tot een soepel deeg, dan wordt de bodem lekker krokant.
- Voeg iets meer bloem toe als het mengsel te nat is of iets meer water als het deeg te droog is.
- Vorm het deeg tot een bal, leg deze in een met olie ingevette kom en bestrijk de bovenkant dun met olijfolie.
- Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plaats circa 2 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Druk de lucht voorzichtig uit het deeg en laat het vervolgens afgedekt nogmaals circa 40 min. rijzen.
Bereiden: circa 25 min. Rijzen/wachten: circa 2 uur en 40 min.