Pizza met tomatensaus en rauwe ham
Eerst volgt het basisrecept voor pizzadeeg en het basisrecept voor tomantensaus. Daaronder volgt het recept voor pizza met tomatensaus en rauwe ham.
Basisrecept pizzadeeg
Dit pizzadeeg is makkelijk te maken en het blijft in de diepvries enkele maanden goed. Gebruik voor een snelle pizza een mix voor pizzadeeg of een kant-en-klare pizzabodem.
Ingredienten voor pizzabodem:
2 tl gedroogde gist
280 g bloem
1 el melk
2 el olijfolie + om in te vetten
½ tl zout
Bereidingswijze: Meng de gist met de bloem, roer er 1½-1¾ dl lauwwarm water, de melk, de olijfolie en zout door. Schep het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het met de handen in 10-15 min. tot een zacht en soepel deeg (zo wordt de bodem lekker krokant). Voeg iets meer bloem toe als het mengsel te nat is of iets meer water als het deeg te droog is. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Bestrijk de bovenkant dun met olijfolie. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige keukendoek, op een warme plaats circa 2 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Druk de lucht voorzichtig uit het deeg en laat het vervolgens afgedekt nogmaals circa 40 min. rijzen.
Bereidingstijd: circa 25 min. Rijzen/wachten: circa 2 uur en 40 min.
Basisrecept tomatensaus
Voor ca. 2 dl: doe 500 g ontvelde rijpe tomaten (of 400 g gepelde tomaten uit blik) samen met ½ fijngesneden ui, halve theelepel tijmblaadjes en 1 blaadje laurier in een pan en laat alles op hoog vuur 15-20 min. koken tot een dikke saus ontstaat. Verwijder laurier en breng de saus op smaak met 1-2 el olijfolie en wat zout en peper.
Pizza met tomatensaus en rauwe ham
Voor 2 personen
1 keer basisrecept pizzadeeg
6 el basisrecept tomatensaus
10-15 kerstomaatjes, gehalveerd
4 artisjokharten, elk in vieren gesneden (uit blik)
zout, peper
2 el olijfolie
6-8 dunne plakjes rauwe ham
50-60 g in vlokken geschaafde Parmezaanse kaas
basilicumblaadjes
Bereidingswijze: Rol het deeg uit tot 2 superdunne cirkels. Bestrijk ze met de tomatensaus en beleg ze met de tomaatjes en artisjokharten. Bestrooi ze met zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over. Bak ze circa 15 min. op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 240ºC. Beleg ze daarna met ham, kaas en basilicum. Sprenkel er nog wat olijfolie over.
Bereidingstijd: circa 20 min. Oventijd: circa 15 min. Circa 980 kcal p.p.
Bron: Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Carel Verduin