Nu te koop: speciale uitgave Libelle Vrijheid 75 jaar

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is het verschil tussen vegan en plant-based?

Vegetariër, flexitariër, pescotariër: tegenwoordig krijgt alles een naam. Dan zijn er ook nog mensen die veganistisch of plant-based (plantaardig) eten. Iets dat volgens voedingsdeskundige niet hetzelfde is.

Soms zie je in de supermarkt luxe mueslirepen liggen waar plant-based opstaat. Goed bezig, denk je bij jezelf. Een snack zonder dierlijke producten. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn, want plantaardig is niet hetzelfde als veganistisch. Voedingsdeskundige Dan Nguyen zegt hierover tegen Women’s Health: “Veel mensen verwarren deze termen maar dat is niet hun eigen schuld. Veel veganisten gebruiken het woord ‘plantaardig’ om hun voedingspatroon te omschrijven. Een veganistisch dieet is wél plantaardig, maar een plantaardig dieet is niet veganistisch.”

Advertentie

Veganisme

Volg je het nog? Het zit namelijk zo: bij een plant-based dieet bestaat het grootste gedeelte van je maaltijd uit fruit, groenten, peulvruchten, knollen, noten, zaden, peulvruchten en granen. Je kunt dus nog steeds dierlijke producten consumeren, maar wel zo min mogelijk. Als je voor veganisme kiest, eet je geen enkel dierlijk product meer. Zelfs geen vissaus of honing. Daarnaast draag je ook geen wol of leer en draag je geen make-up dat op dieren is getest.

Whole food plant-based

Dan kun je nog een stapje verder gaan. Er zit ook een verschil tussen een plant-based dieet en een whole food plant-based dieet. Whole food staat voor onbewerkte voeding. “Een plant-based dieet kan namelijk makkelijk bestaan uit bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, snoep, frisdrank en voedingsmiddelingen die rijk zijn aan eenvoudige koolhydraten zoals bloem en witte rijst. Niet het ideale beeld van gezondheid”, zegt diëtiste Gabby Geerts. Als je kiest voor een ‘whole food plant-based’ dieet zorg je dat het grootste gedeelte van je maaltijd uit groenten bestaat en kies je voor producten zonder toegevoegde suikers of conserveermiddelen. Als tussendoortje kun je kiezen voor geroosterde, ongezouten pinda’s of groenten.
Zou je graag veganistisch willen eten maar vind je dat nog lastig? Dan is een plantaardig dieet een mooi begin.

Eet je vegetarisch of veganistisch? Zó krijg je toch al je voedingsstoffen binnen

Zoek je een vakantiebestemming waar je goed veganistisch kan eten? New York barst van de vegan eettentjes. 

Droomreis: 4-daagse citytrip New York
Droomreis: 4-daagse citytrip New York
v.a. €699,- p.p.
BEKIJK

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien