Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is plantaardige melk goed voor je gezondheid?

Een paar jaar geleden was de keuze tussen gewone koffie, koffie verkeerd en cappuccino de enige keuze als je een koffie bestelde. Maar als je tegenwoordig in een restaurant of onderweg ergens een koffie met melk wilt, krijg je steevast de vraag wélke melk je door je koffie wilt.

Koemelk, sojamelk, havermelk, amandelmelk; de opties zijn legio. Maar welke is nou eigenlijk het beste voor je gezondheid?

Advertentie

Steeds meer plantaardige melk
Nederlanders drinken steeds vaker plantaardige melk. Het Zweedse haverdrinkbedrijf Oatly spreekt zelfs van een ‘explosieve vraag’ en gaat een fabriek in Vlissingen openen om voldoende havermelk te kunnen produceren. Als zoveel mensen het drinken, dan moet het bijna wel heel gezond zijn, toch?

De Consumentenbond deed eerder dit jaar al onderzoek naar de gezondheid van koemelkvervangers. Volgens de organisatie is het vooral belangrijk naar het etiket te kijken. Bij bijna alle dranken was namelijk water het hoofdbestanddeel en werden er smaakmakers aan toegevoegd als agavesiroop, suiker of een beetje zout.

Havermelk
Als je voldoende vezels wilt binnenkrijgen, is havermelk een goede optie. Je krijg met een glas van het drankje namelijk 1,5 gram vezels binnen.

Haverproducten bevatten daarnaast bepaalde vezels waarvan is aangetoond dat ze het slechte cholesterol in je bloed verlagen. Een lager cholesterolgehalte verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Wel moet je voor dit effect dagelijks meerdere glazen haverdrink nemen.

Sojamelk
Volgens de Consumentenbond is sojadronk de beste vervanger van koemelk, omdat het qua samenstelling veel lijkt op halfvolle melk. Zo zitten er net zo veel eiwitten en kilocalorieën in. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd. Sommige merken voegen ook vitamine D toe, dat bevordert de opname van calcium.

Amandelmelk
Het goede van amandeldrink is dat er meer vezels, minder suiker en minder verzadigd vet in zit dan in halfvolle melk. Ongezoete amandeldrink bevat de minste suikers van alle plantaardige drinks en daarmee ook de minste energie. Nadeel: er zit ook nauwelijks eiwit in.

Alle voedingswaarden heeft de Consumentenbond in een handige tabel gezet.

Het klimaat
Vind je het klimaat net zo belangrijk als je gezondheid? Kies dan niet voor koemelk. Alle plantaardige melkdranken blijken tijdens het complete productieproces namelijk minder broeikasgassen uit te stoten dan koemelk. Amandelmelk zorgt voor de minste uitstoot, maar heeft weer heel veel water nodig.

Het milieu en je gezondheid in acht genomen, lijkt havermelk de beste optie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Consumentenbond, Volkskrant.nl, Nu.nl. Beeld: iStock

Lees meer

Zo ziet deze week (20 t/m 26 oktober) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien