Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Veganisten opgelet: déze bloem wordt de ideale visvervanger genoemd

Wil je minder vis eten, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan biedt deze bloem misschien uitkomst, want dit blijkt dé visvervanger te zijn.

Je hebt vast weleens iets gehoord over jackfruit. Deze vrucht is erg populair als vleesvervanger. Maar wat als je dol bent op vis, maar ook daarmee graag wilt minderen? Dan is de bananenbloem misschien je antwoord.

Advertentie

Roosjes van de bananenplant

De bananenbloem vind je aan de bananenplant. Het is de bloesem van een nog onvolgroeide tros bananen. Het zijn paarse knoppen in de vorm van een traan. De bloem bestaat uit tientallen roosjes, die uiteindelijk uitgroeien tot bananen. Om de bananenbloem te eten, worden de buitenste donkerrode schutbladeren verwijderd. Hieronder verschijnen dus allerlei kleine roosjes, die eetbaar zijn. Ook de bladeren die onder de roosjes zitten, kun je eten. Helemaal in het midden van de bloem vind je het ‘hart’. Deze witgekleurde knop wordt ook vaak gebruikt in groentegerechten of salades.

Frituren

Er zijn verschillende manieren om de bananenbloem in de keuken te gebruiken. Je kunt de bloem rauw eten, koken, stomen of frituren. De roosjes worden vaak rauw gegeten, terwijl ze in de Aziatische keuken het hart meekoken in soepen en curry’s en de bladeren stomen net als artisjok. Als je de bananenbloem het meest naar vis wilt laten smaken, kun je ‘m het beste marineren, paneren en vervolgens frituren. Zo krijg je een goed alternatief van de knapperige gebakken vis. In Engeland wordt de bloesem al veel gebruik voor een vegan fish and chips. 

Niet dezelfde voedingswaarden

Vette vis is erg gezond en bevat gezonde omega 3-vetzuren. Helaas heeft dit alternatief  niet dezelfde voedingswaarden. Bananenbloemen bevatten wel veel vitamines en mineralen, maar geen omega 3-vetzuren. Zorg er als veganist wel voor dat je deze gezonde visvetzuren binnenkrijgt, eventueel via visolie.

Wil je graag gezonder eten? De nieuwe Libelle special Gezond staat boordevol tips en recepten:

Libelle special – Gezond
Libelle special – Gezond
€4,99
Bekijk

Eet je vegetarisch of veganistisch? Zó krijg je toch al je voedingsstoffen binnen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Voedingscentrum, Elle Eten. Beeld: iStock

Lees meer

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien