Recept: Pruimen-amandeltaart

De lekkerste home made fruittaarten maak je met vers fruit. De ene taart heeft iets knapperigs, met een frisse vulling. Het andere is juist zacht, en vol van smaak. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn stuk voor stuk zalig én voor herhaling vatbaar! Bekijk de andere heerlijke taartrecepten in Libelle 37!
Benodigdheden:
Voor het deeg:
- 350 g bloem
- 2 el fijne suiker
- 200 g boter, in blokjes gesneden
- Plus extra 1 scharrelei
- ca. 3 el ijskoud water
Voor de amandelvulling (frangipane):
- 200 g ongezouten boter
- 200 g basterdsuiker
- 2 scharreleieren
- 200 g amandelmeel of fijngemalen amandelen
En ook:
- 5-6 rijpe pruimen, perziken of nectarines, gehalveerd, de pit verwijderd
- poedersuiker
- slagroom
- crème fraîche of vanille-ijs
Hoe?
Maak eerst het deeg. Zeef bloem en suiker boven de mengkom, voeg de blokjes boter toe en wrijf alles tussen koude handen tot het op fijne broodkruimels lijkt. Klop het ei los en kneed dit er vlug door. Voeg enkele druppels ijswater toe tot het deeg net samenhang heeft en vorm er een platte schijf van. Pak in folie en laat in de koelkast 1 uur rusten. Klop voor de frangipane de boter met de suiker licht en luchtig met een mixer. Klop een voor een de eieren erdoor. Schep met een spatel het amandelmeel erdoor en roer tot een glad beslag. Zet opzij tot gebruik. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een pie-vorm van 24 of 26 cm of 6-8 taartvormpjes van ca. 8 cm doorsnede in met boter en bestuif met bloem. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap die in de vorm past (of in de vormpjes). Druk het deeg erin en snijd de randen bij. Schep de frangipane erin, tot halverwege de rand, en strijk uit. Verdeel de halve pruimen of ander fruit erover en bak in 40 min. (20 min. voor kleintjes) goudbruin. Laat 5 minuten rusten op een rooster. Bestuif met poedersuiker en serveer warm of koud met slagroom, crème fraîche of vanille-ijs.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 min. Wachttijd: 1 uur. Bereiden: 15 minuten. Baktijd: 20-40 minuten.
Bekijk ook Taart met yoghurtbavaroise en het soepje van de week.