Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

5 x Recepten seizoensgroenten op je bord: raapstelen

Voor in de soep, sla of stamp! Raapstelen, in de volksmond ook wel ‘kelen’ genoemd, is het jong geoogste blad van de koolraap, meiknol of Chinese kool.

De groente levert slechts 12 calorieën per 100 gram. Ze bevatten 12 calorieën per 100 gram en zit boordevol ijzer en vitamine A, B en C, maar ook nitraat. Warm daarom eenmaal gekookte raapstelen niet meer op.

Advertentie

De smaak lijkt wel wat op andijvie, maar raapstelen zijn knapperiger en minder bitter. Vers zijn ze het lekkerst. Bewaar de groente niet te lang (maximaal 2 dagen) in de groentelade van de koelkast. Snijd de wortels van de steeltjes en verwijder dan pas het touwtje. Was ze zorgvuldig, laat ze goed uitlekken en hak of snijd ze grof.

1. Aardappel- salade met raapstelen
Raapstelen_aardappek
Eet deze vegetarische salade op kamertemperatuur, dan komen de smaken het best tot hun recht.
Nodig voor 4 personen

  • 800 g -1 kg kleine, vastkokende aardappelen (kan ongeschild)
  • zout, peper
  • 2 el citroensap
  • 3 el groentebouillon
  • 4 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 4 el fijngesneden bladpeterselie
  • 3 bosjes raapstelen, blaadjes gehalveerd
  • 100 g zwarte olijven met pit

Zo maak je het
Kook de aardappelen in circa 20 min. gaar, giet ze af en snijd ze in plakken. Meng voor de dressing citroensap, bouillon, olie, sjalot, peterselie en zout en peper naar smaak. Schep de dressing door de nog warme aardappelen en laat afkoelen. Meng de afgekoelde aardappelen met de raapstelen en olijven. Bereiden: circa 25 min. Afkoelen: circa 1 uur. Circa 345 kcal p.p.

2. Hartige cake met raapstelen
Raapstelen_cake
Verrassend lekker: raapstelen met ham en kaas in een hartige cake
Nodig voor 16-20 plakjes

  • 220 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 eieren
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 bosjes raapstelen, in reepjes
  • 100 g gekookte ham, in reepjes
  • 75 g geraspte belegen kaas
  • 1-2 tl fijngesneden tijm
  • zout, peper

Zo maak je het
Meng in een kom bloem en gist, klop de eieren, olie en wijn door het bloemmengsel tot een glad beslag. Voeg raapstelen, ham, kaas, tijm en zout en peper naar smaak toe. Bekleed een ingevette cakevorm met aluminiumfolie, vet ook het folie in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake 40-50 min. in een voorverwarmde oven op 180°C. Controleer de gaarheid met de punt van een mes, als deze droog uit de cake komt, is hij goed. Laat de cake op een rooster afkoelen. Bereiden: circa 20 min. Oventijd: 40-50 min. Circa 145 kcal p.plak

Radijs is ook een heerlijke seizoensgroente! Bekijk 6 x lekkere recepten met radijs.

3. Hollandse groentesoep met raapstelen
Raapstelen
Bij de soep wordt brood met raapstelenpesto geserveerd
Nodig voor 4 personen

  • ca. 1 l groentebouillon
  • 3 worteltjes, in reepjes
  • 2 stengels bleekselderij, in reepjes
  • 1 dunne prei, in reepjes
  • 125 g kleine bloemkoolroosjes
  • 100 g peultjes, gehalveerd
  • 150 g doperwtjes (vers of diepvries)
  • 1-2 bosjes raapstelen, grof gesneden
  • zout, peper
  • 4 el fijngesneden kruiden (bieslook, bladpeterselie, kervel, maggiplant en selderij)

Zo maak je het
Breng de bouillon aan de kook en kook de groenten gaar in de bouillon. Eerst de wortel, bleekselderij, prei, bloemkool en peultjes circa 2 min. Voeg dan de doperwten toe en kook de groenten nog 2-3 min. Voeg als laatste de raapstelen toe en verwarm de soep nog 1 min. Breng op smaak met zout, peper en de kruiden. Serveer met brood met raapstelenpesto. Bereiden: circa 20 min. Circa 295 kcal p.p. (met brood en pesto).

Zo maak je de raapstelenpesto voor circa 1 dl
Pureer 1 bosje raapstelen met 3 ansjovisfilets, 25 g grofgehakte walnoten en 1 teentje knoflook in een vijzel of keukenmachine tot een korrelige pasta. Schenk er 2-4 el olijfolie bij. Voeg 30 g geraspte Parmezaanse kaas en zout en peper naar smaak toe. Serveer op (geroosterd) brood.

5. Raapstelen- stamppot met saltimbocca- rolletjes
raapstelen
Stamppot kun je met vrijwel elke groente maken. Deze variatie met raapstelen is heerlijk.

Nodig voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen
  • zout, peper
  • 50-60 g boter, in klontjes of 3-4 el olijfolie
  • 1½-2½ dl hete volle melk
  • 25 g walnoten, grofgehakt
  • 5-6 bosjes raapstelen, grofgesneden
  • nootmuskaat
  • ca. 40 g geraspte Parmezaanse kaas

Zo maak je het
Kook de aardappelen (het liefst in de schil) gaar in circa 25 min. Laat ze uitlekken, pel ze eventueel en maak ze fijn met een pureeknijper of -stamper. Als de aardappelen voor het koken geschild zijn,moet de puree op zacht vuur al roerend even uitdampen. Roer de boter door de puree en zo veel hete melk tot er een romig mengsel ontstaat. Rooster de noten krokant in een droge koekenpan. Roer de noten en raapstelen door de hete aardappelpuree en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en kaas. Lekker met saltimboccarolletjes. Bereiden: circa 30 min. Circa 655 kcal p.p.

Zo maak je de saltimbocca-rolletjes
Traditioneel wordt saltimbocca plat geserveerd, dus zonder op te rollen.
Nodig voor 4 personen
Bestrooi 8 plat geslagen plakjes kalfsfilet à 40 g met zout en peper. Leg op elk plakje een blaadje salie en daarop een plakje rauwe ham. Rol de kalfslapjes op en zet ze vast met een prikker. Haal de rolletjes even door wat bloem en klop de overtollige bloem eraf. Bak ze in 2 el olijfolie op hoog vuur rondom bruin en gaar in 5-8 min. Keer ze regelmatig. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Schenk de olie uit de pan, voeg 1 dl droge witte wijn toe en roer de aanbaksels in de pan los. Laat de wijn even inkoken. Roer dan 25 g boter door de saus.

5. Raapstelen uit de wok met feta
Raapstelen_feta
Supersnel, boordevol vitamines en vooral erg lekker.
Nodig voor 4 personen

  • 3 el olijfolie
  • 2 kleine rode uien, in ringen
  • 2 knoflook, fijngesneden
  • 6 bosjes raapstelen, grofgesneden
  • zout, peper
  • 200 g feta, verkruimeld

Zo maak je het
Verhit de olie in een hete wok en bak hierin ui en knoflook circa 6-8 minuten. Bak de raapstelen al omscheppend 1-3 minuten. mee tot de blaadjes nét geslonken zijn. Laat hierbij het vocht verdampen. Breng op smaak met zout en peper en strooi de feta erover.
Bereiden: circa 15 min. Circa 220 kcal p.p.

Fotografie: Jan Luijk. Bereiding: Coen Beute

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien