Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Smullen maar: dít is waarom we zo'n fan zijn van rabarber

Hoera, het rabarberseizoen komt er weer aan! Van april tot juli zijn deze zoetzure, rood-groene stengels weer te krijgen. Nu we massaal moeten binnen blijven, kunnen we mooi de tijd nemen om te experimenteren met deze groente.

Veel soorten groenten en fruit zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar rabarber is slechts enkele maanden per jaar te koop. Deze plant behoort tot de duizendknoopfamilie, net als boekweit en zuring.

Advertentie

Met de bladsteel van de rabarber kun je een hoop lekkere toetjes maken. Afhankelijk van het ras is rabarber groen of rood van kleur. De rode stengels zijn zoet en de groene hebben een relatief zure smaak.

Vitamines en mineralen

Rabarber is ook nog eens hartstikke gezond. Het zit vol vitamines en mineralen, waaronder: magnesium, kalium, calcium en vitamine B, C en K. Daarnaast is het een goede bron van vezels. Ook werkt de groente ontstekingsremmend door het stofje amou-emodine en rabarber stimuleert de aanmaak van macofagen. Dit is belangrijk voor ons immuunsysteem. Verder bevat de zoetzure rood-groene stengel weinig calorieën. 100 gram rauwe rabarber bevat zo’n 23 calorieën.

Dit betekent overigens niet dat je elke dag rabarber op het menu moet zetten. In de groente zit oxaalzuur dat de opname van calcium vermindert. Geniet dus met mate.

Schoonmaken en bereiden

Hoe je de stengels moet schoonmaken, hangt af van hoe ze eruit zien en waar je ze koopt. Bij oudere stengels moet je de dikkere schil en het witte bladvoet verwijderen. Was de stengels vervolgens in water en snijd het in stukken. Let op dat je eventuele bladeren goed verwijdert, deze bevatten giftig zuur. De groente wordt vaak gekookt in een pannetje met een klein laagje water voor 8 tot 12 minuten.

Koken met rabarber

Met rabarber kun je een hoop heerlijke gerechten maken. Maak bijvoorbeeld deze lekkere compote die je kunt toevoegen aan je yoghurt of als toetje over vanille-ijs. Als dit goed is bevallen, kun je ook deze rabarbersoep maken. Wil je nog een stapje verder gaan? Maak dan een heerlijke rabarbertaart met meringue of een appel-rabarbertaart. Voor de mensen die geen zoetekauwen zijn: je kunt de zoetzure groente ook toevoegen aan hartige gerechten. Voeg de compote bijvoorbeeld toe aan een gerecht met kalfvlees of maak een salsa die je kunt serveren bij vis of op taco’s.

Nog meer lezen over eten? Bestel dan de Libelle Lekker:

Libelle special 2 – Lekker
Libelle special 2 – Lekker
€ 4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Buitengevoel, Margriet. Beeld: iStock

Lees meer

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien