Recept – Apple & Blackberry Pie
Voor het deeg
– 450 g bloem
– 150 g poedersuiker, gezeefd
– 1 snufje zout
– 150 g boter, in kleine blokjes gesneden
– 2 eieren, losgeklopt
– de rasp van 1 citroen
– 2-3 el melk, naar behoefte
Voor de vulling
– 75 g boter, plus extra om in te vetten
– 75 g rietsuiker, plus wat extra voor het bestrooien
– 3 grote Elstar appels, schoon en in partjes gesneden
– 3 Granny Smith appels, schoon en in partjes gesneden
– 150 g bramen
– 1 ei, losgeklopt
– 1 snufje kaneel
Maak eerst het deeg.
Zeef de bloem met de poedersuiker en het zout boven een kom. Wrijf met koude vingers de boter in klontjes er doorheen tot een kruimelig deeg. Kneed de losgeklopte eieren erdoor en de citroenrasp en kneed tot een stevig deeg. Voeg wat melk toe als het nog wat droog is. Kneed vlug, lang kneden resulteert in een taai deeg wat niet de bedoeling is. Vorm er 2 platte schijven van, pak ze in folie in en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden .
Smelt de boter en suiker in een steelpan. Voeg de partjes appels toe en laat ze zo’n 15 minuten op laag vuur koken. Voeg dan de bramen toe en laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken.
Laat het dan iets afkoelen.
Haal het deeg uit de koelkast. Rol 1 deel uit op een met bloem bestoven aanrecht, bestuif het deeg steeds met wat bloem tegen eventueel plakken.
Vet een taartvorm van zo’n 20 cm doorsnede in met boter. Leg de lap deeg er in en snijd de randen mooi bij. Smeer de randen netjes in met wat losgeklopt ei.
Giet het vocht uit het pannetje met appels en bramen en vang het op, bewaar dat voor straks.
Vul de pie met alle fruit, hij zal goed bol staan, maar dat is de bedoeling.
Rol de tweede schijf deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Leg deze over het fruit en druk de randen goed aan. Met de tanden van een vork kunnen de randen extra goed worden aangedrukt. Dit geeft ook een mooi motief. Door de vork op de buitenste rand aan te drukken, laat het overtollige deeg los.
Maak met een scherp mes 5 inkepingen kloksgewijs in het deeg en maak met de restjes deeg wat mooie blaadjes. (Op de foto zijn er alleen sterren op de vulling gelegd, dat kan natuurlijk ook!)
Smeer de hele bovenkant van het deeg in met losgeklopt ei en bestrooi het met wat extra rietsuiker. Doe dit ook bij de versiersels.
Bak de pie ongeveer 1 uur in het midden van de oven of tot hij mooi goudbruin is.
Serveer de pie warm met slagroom, ongezoete crème fraîche of custard.
Bereiden: circa 25 min. Rusttijd 1 uur. Baktijd: 1 uur. Circa 595 kcal per portie (bij 8 porties).
Bekijk ook de recepten van:
– Amerikaanse burger + milkshake
– Oma’s appeltaart
– Fudgy mokka brownies