Recept - Dolma's Gevulde wijnbladeren met rijst, munt en tomaat

Dolma’s Gevulde wijnbladeren met rijst, munt en tomaat, ongeveer 20 stuks
Mmm… mezze: dat zijn kleine Arabische gerechtjes, waar je ons nachts voor kunt wakker maken, zo lekker zijn ze. Met deze vier recepten heb je zo een compleet feestmaal in elkaar gedraaid. Maar één of twee gerechtjes is ook lekker – beetje brood erbij, kopje muntthee, mmm… Geeft meteen een vakantiegevoel.
Benodigdheden
*30 druivenbladeren uit een pot (van bijv. Drossa)
*150 g langkorrelige rijst
*30 g pijnboompitten
*2 sjalotjes, fijngehakt
*1 grote tomaat, ontveld en fijngehakt
*een paar takjes fijngehakte munt
*snufje piment
*zout en peper uit de molen
*1 teen knoflook, geperst
*200 ml olijfolie
*sap van 2 citroenen
Bereidingswijze
Was de rijst en laat goed uitdruipen in een zeef. Vermeng met de ui, tomaat, kruiden, pijnboompitten en peper en zout. Leg de wijnbladeren neer, met de nerf naar boven. Snijdt de eventuele steel eraf. Leg een eetlepel vulling ongeveer in het midden van het blad, iets meer naar de steelkant toe dan naar de bovenkant. Vouw de onderkant eerst over de vulling, dan de zijkanten eroverheen en rol op naar boven. Druk ze even vast in de palm van je hand. Niet te strak oprollen: de rijst moet nog uitzetten! Leg een laag bladeren op de bodem van de pan met een dikke bodem. Leg hierop de rolletjes. Pers de knoflook hierboven uit en giet het sap van 1 citroen en 100 ml olijfolie erover. Vul aan met 1 liter warm water. Leg een deksel van bakpapier of aluminiumfolie op de dolma’s en dan een deksel op de pan. Kook ze heel zacht op laag vuur in ongeveer anderhalf uur gaar. Giet er water bij als dat nodig blijkt. Laat de dolma’s afkoelen en maak een dressing van de overgebleven olijfolie en de citroensap, breng die op smaak met peper en zout. Geef de dressing erbij.
Bereiden circa 120 minuten. Circa 126 kcal per stuk (bij 20 st.)
Bekijk meer recepten op www.libelle.nl/culinair