Recept - Feesttaart

Elke dag is een feestje! Maar speciale gelegenheden maak je extra leuk met deze super feesttaart! Bekijk Libelle 46 voor een ander leuk taart recept voor de gekste en mooiste taarten!
Let op: begin een dag van tevoren! Maak het biscuitdeeg 2x en bak cakes in een grote (20 cm) en kleine (15 cm) vorm.
Wat heb je nodig?
Voor het biscuitdeeg – 4 eieren – 120 g witte basterd – snuf zout – 75 g gezeefde bloem – 25 g gezeefde maïzena – Extra boter en bloem om de vormen in te vetten – Voor de sinaasappelcurd – 2 eieren – 2 eidooiers – 125 g suiker – 125 ml sinaasappelsap – 70 g koude boter, in klontjes Voor de botercrème – 100 g boter (op kamertemperatuur) – 4 el melk – 500 g poedersuiker – Rasp van 2 citroenen Voor het versieren – 4 pakjes rolfondant à 250 g (bij AH, Hema of speciaalzaken) – Maïzena (voor het uitrollen van de fondant) – Karton – Lint – Steekvormpjes – Tube decorating icing (van het merk Wilton) als ‘lijm’, liefst wit
Hoe?
Dag 1: bakken! Vet de vorm in, bestuif met bloem en schud overtollige bloem eruit. Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop de eieren met de suiker en het zout in een keukenmachine (of echt héél lang met de handmixer) tot een zeer schuimige witte massa. De hoeveelheid moet echt verdrievoudigd zijn en bijna wit. Sla dan met omscheppende bewegingen de bloem en maïzena door het beslag. Probeer zo veel mogelijk lucht in het beslag te houden. Giet het beslag in de bakvormen en zet ze 35 minuten in de warme oven. De eerste 30 minuten de oven níet opendoen. Laat a het bakken de cakes 5 minuten in de vorm afkoelen, haal ze vervolgens eruit en laat ze volledig afkoelen. Maak tijdens het bakken de sinaasappelcurd: klop alle ingrediënten behalve de boter langdurig met een handmixer au bain-marie tot de saus net zo dik is als yoghurt. Haal dan de kom uit de pan en blijf op het aanrecht mixen. Klop de klontjes boter er een voor een door tot de boter is gesmolten. Laat de curd dan helemaal afkoelen en zet afgedekt met plasticfolie in de koelkast om goed stijf en koud te worden. Maak nu de botercrème. Klop de melk door de boter en klop de gezeefde poedersuiker erdoor tot een gladde massa ontstaat. Klop dan de citroenrasp erdoor. Snijd de volledig afgekoelde cakes door (of maak drie lagen, als u durft). Besmeer de onderste helften met koude sinaasappelcurd en leg de lagen weer op elkaar. Breek drie satéprikkers zodat ze net zo hoog zijn als de grootste, onderste cake. Prik ze zo in de cake dat de kleinere cake ondersteunen als die er straks bovenop komt. Besmeer beide cakes met botercrème, dan worden ze glad én hecht de fondantlaag straks beter. Zet ze een nacht in de koelkast om op te stijven. Dag 2: versieren! Bestuif het aanrecht met maïzena. Kneed twee pakjes rolfondant tot een bal en rol deze uit op het aanrecht (niet te dun). Hang de fondant over de deegroller, veeg de maïzena van de achterkant af en bekleed de onderste cake ermee. Dit vergt enige oefening, maar heel moeilijk is het niet. Strijk mooi glad met een troffeltje (speciaal voor taarten) of met de zijkant van de (koele) hand. Strijk de zijkanten glad en snijd de onderkant strak bij. Herhaal dit met één pakje rolfondant voor de tweede taart. Knip uit het karton een cirkel die iets kleiner is dan de tweede cake en zet de cake hierop. Zet dit geheel op de prikkers in de onderste cake. Zo zakt de bovenste cake niet in de onderste. De taart kan nu versierd worden. Rol de rest van de rolfondant uit, steek er figuurtjes uit en plak die vast met decorating icing. Versier ze bijvoorbeeld met zilverpillen. Plak met wat icing de linten rond de onderkanten van de cakes om snijrandjes te verstoppen.
Bereiden:
Bakken: 35 min. Koelen & eerste keer afwerken: 1,5 uur. Afwerking dag 2: ca. 1 uur. Circa 537 kcal p.p. (bij 16 personen).
Bekijk ook het recept voor Banoffee-pie met sprinkles of een van de andere heerlijke recepten.