Recept hartige pie

Basisrecept voor hartige pie-deeg
* 450 g bloem en wat extra om te bestuiven
* 2 tl zout
* 200 ml melk 100 g boter en wat extra om in te vetten
* 1 ei, losgeklopt
Vet een springvorm (of een pie-vorm) van 20 cm doorsnede in en bestuif met bloem. Meng de rest van de bloem met het zout. Doe de melk en de boter in een pan met 150 ml water en verhit tot de boter is gesmolten. Doe de bloem erbij en roer alles goed door tot een stevige bal. Neem hem uit de pan en kneed tot een samenhangend deeg. Laat even rusten en ga dan verder zoals in het recept beschreven staat.
Bereiden: circa 20 minuten. Circa 310 kcal p.p. (bij een pie voor 8 personen)
Hampastei pie
* 500 g varkensgehakt
* 300 g worstvlees
* 200 g hamblokjes
* 6 blaadjes salie, gehakt
* 1 kleine ui, fijngehakt
* paar druppels tabasco
* 1 x basisdeeg voor hartige pie
* 1 ei, losgeklopt
Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe het gehakt samen met het worstvlees, de ham, salie en de ui in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout en een paar druppels tabasco.
Bekleed de springvorm met bakpapier. Laat het bakpapier aan de bovenkant iets boven de vorm uitsteken. Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van circa 30 cm doorsnede. Bekleed er de vorm zo mee dat er wat deeg over de rand hangt. Vul de vorm met het vleesmengsel en druk het goed aan zodat er geen luchtgaten meer zijn. Rol de rest van het deeg uit tot een lap die op de pie past en bedek hem ermee. Maak de randen met een kwastje nat met wat water en druk ze goed en decoratief vast. Maak met bijvoorbeeld een appelboor, 3 gaten in het deksel. Snijd de randen bij en rol de restjes deeg opnieuw uit.
Snijd er 3 ringen uit, waarvan de binnenmaat dezelfde is als de gaten die u met de appelboor heeft gemaakt. Leg die ringen op de gaten, zodat ze passen. Bestrijk het hele deeg met het losgeklopte ei. Bak de pie 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180ºC en draai de oven dan naar 160ºC. Bak de pie nog 1 uur. Laat hem helemaal afkoelen.
Bereiden: circa 30 min. Baktijd: circa 1,5 uur. Circa 547 kcal p.p. (bij 8 personen, incl. korstdeeg)
Bekijk recepten van andere zoete pie’s in Libelle 50.
Bekijk ook het recept van een zoete pie met cranberry’s, peer en sinaasappel.