Recept – Intense chocolade Macaron!
Koekje
• 110 gram kristalsuiker
• 110 gram poedersuiker
• 110 gram amandelpoeder
• 40 gram eiwit
• 35 gram water
• 40 gram eiwit
Werkwijze:
• Maak eerst de broyage. Zeef hiervoor de poedersuiker boven een kom, zeef boven de zelfde kom de amandelpoeder en meng het geheel.
• Giet 40 gram eiwit, ongeklopt, bij de broyage, en meng het geheel goed door elkaar tot een amandelpasta.
• Kook de suiker samen met het water op tot 118C. Om de temperatuur goed te bepalen kun je het beste een kernthermometer gebruiken
• Klopt ondertussen de 40 gram eiwit op.
• Giet de warme suikerstroop op het opgeklopte eiwit en klopt dit goed door. Laat de massa terug koelen naar 40C.
• Meng de amandelpasta met 1/3e van de meringue, roer dit door elkaar tot een homogene massa. Voeg daarna de overige meringue toe en spatel dit weer voorzichtig door elkaar totdat je een “lopend” beslag hebt.
• Bedek een bakplaat met bakpapier en spuit met een spuitzak rondjes van 4cm doorsnede
• Laat de rondjes 20 min drogen, verwarm ondertussen je oven voor op 165C. Er vormt zich in deze 20 minuten een dun huidje op de macaron. Je kan testen of ze genoeg gedroogd zijn door er voorzichtig met je vingen op te drukken, als de macaron niet meer plakt kun je ze bakken. Door dit huidje blijft de macaron mooi strak strak en glazend en krijg je het bekende “voetje” onder de macaron.
• Bak de macarons gedurende 12 minuten op 165 graden.
Ganache
• 100 gram slagroom
• 100 gram pure Valrhona Manjari chocolade (een andere chocolade mag ook)
Werkwijze:
• Breng de slagroom aan de kook
• Giet de slagroom op de pure chocolade en roer door elkaar
• Laat de ganache 12 uur buiten de koelkast opstijven
Macaron
• Leg de helft van je macarons met de platte kant nar boven
• Doe de ganache in een spuitzak en spuit de ganache op de macaron
• Druk de andere koekjes, met de platte kant, hierop
• Leg de macarons 24 uur in de koelkast, hierna zijn ze goed. Je kan ze dan nog 5 dagen in de koelkast bewaren
De macaron workshop van Tout is op zaterdag! Wil je je kennis nog meer verdiepen, meld je dan aan voor de workshop. Samen met Job van Berkel ga je ruim 2,5 uur nog dieper op de stof in en maak je de mooiste macarons! Houd wel rekening met een wachtlijst!
Kijk hier voor meer informatie over de workshop en maak kans op hem te winnen!
Foto macarons: Patricia Borger Fotografie.
Foto productie: Saskia van Osnabrugge.