Recept – Jordanese gehaktballen

Er zijn gerechten die nooit gaan vervelen en waar je altijd gelukkig van wordt. Maar eten is net mode: we passen het aan aan de tijd waarin we leven. Dus ook voor ouderwetse kost geldt: die recepten maken we gewoon van nu. Daarom: ̒ouderwets̓ Amsterdams eten met een moderne twist.
Voor 8 Jordanese gehaktballen:
– ± 50 g boter
– 1 uitje, gesnipperd
– 3 sneetjes wit brood, zonder korst
– scheutje halfvolle melk
– 75 g Hollandse garnalen
– 450 g half om half gehakt
– 1 ei, losgeklopt
– 1 mespuntje nootmuskaat, versgeraspt
– zout en versgemalen witte peper
Bereidingswijze:
Verhit een klont boter in een koekenpan en fruit de ui 6 minuten tot de snippers zacht zijn. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
Week in de tussentijd het brood in een laagje melk in een diep bord. Knijp het uit en vermeng het met alle ingrediënten (dus ook de ui) in een grote kom. Breng het mengsel op smaak met zout en witte peper en vorm er 8 ballen van. Verhit nog een klont boter in dezelfde koekenpan en bak de ballen eerst op hoog vuur rondom bruin en daarna op zachter vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Keer ze af en toe voorzichtig. Lekker op wit brood met mosterd erbij.
Bereiden: circa 35 min. Circa 210 kcal per bal (bij 8 ballen)
Bekijk ook het gerecht van de Aardappelsalade met Amsterdamse uien en peterselie of een van de andere heerlijke recepten.