Recept - Kidneybonenburgers

Zo negatief als het klinkt, is het zeker niet. In de bonen zijn is een groot goed. Bonen zijn enorm gezond en ontzettend lekker. Dat ze ook nog veelzijdig zijn, laten we zien op de komende pagina’s. Van kidneybonen maken we burgers, witte boontjes gaan in de soep en met haricots verts maak ik een lekkere salade. Benieuwd hoe het smaakt? Hop, de keuken in! Bekijk Libelle 4 voor de overige recepten.
Benodigdheden:
– 4 el olijfolie
– 1 kleine rode ui, fijngehakt
– 2 blikjes kidneybonen, afgespoeld (800 g)
– 150 g broodkruim, liefst van bruin brood
– Klein bosje platte peterselie, gehakt (ca. 25 g)
– 1 ei, losgeklopt
– 1-2 teentjes knoflook, geplet
– Zeezout en versgemalen zwarte peper
– 600 g spinazie, schoon
– 2 rijpe tomaten, de schil in kleine blokjes, de zaadlijsten eruit.
– 1 el kappertjes, fijngehakt
Hoe?
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op niet al te hoog vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend tot hij zacht is, een minuut of 3. Laat afkoelen.
Pureer de kidneybonen in de keukenmachine helemaal glad. Voeg de gebakken ui toe en vervolgens het paneermeel, de peterselie, het eitje, de knoflook en wat zout en peper toe en pulseer tot het net gecombineerd is. Verdeel in 8 porties en maak er met natte handen mooie hamburgertjes van.
Bak de spinazie in het aanhangende water in de koekenpan, zet opzij en houd warm. Veeg de pan schoon met keukenpapier en verhit 1 el olie erin. Bak de burgers in twee porties tot ze gaar zijn, ongeveer 2-3 minuten per kant.
Meng intussen de resterende olie met de tomatenblokjes en de kappertjes, breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de spinazie over vier borden, leg er dakpansgewijs twee burgertjes op en bestrooi met de aangemaakte tomatenblokjes. Dien onmiddellijk op, eventueel met brood en met een grote salade erbij.
Bereidingstijd
Bereiden: circa 20 minuten.
Circa 345 kcal per persoon (bij 4 pers.).
Bekijk ook het recept voor zeeduivel met witte bonen of een ander lekker recept.