Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Recept - Romige ovenrisotto

Recept Risotto uit de oven

Een heerlijk avondje is ook wel eens gewoon makkelijk en snel koken. Zeker als er nog veel te doen is die avond, dan is een gerecht uit één pan een uitkomst. Bijvoorbeeld op sinterklaasavond, maar er is in onze drukke levens wel vaker behoefte is aan zo’n makkelijk en snel recept, dat iedereen lekker vindt.
Smakelijk eten!

Advertentie

Benodigdheden (voor 3 personen):

– 1 kleine bloemkool, in roosjes
– 1 el olijfolie
– 2 kleine uitjes, gesnipperd
– 1 teen knoflook, in dunne reepjes
– 200 g aborio risottorijst
– 125 ml witte wijn
– 500 ml bouillon (van kip of groente)
– 200 g oude kaas, geraspt
– 2-3 sneetjes droog witbrood

Hoe?

Kook de roosjes bloemkool in 10 minuten beetgaar en giet ze af. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olijfolie in een braadpan die ook in de oven kan. Voeg de ui toe. Bak al omscheppend een minuut of 5, voeg de knoflook toe, laat 1 minuut meebakken en voeg dan de rijst toe. Bak de rijst al omscheppend nog een minuut of 2 mee. Blus alles af met een scheut wijn en roer vervolgens de bouillon erdoor. Breng het geheel al roerend aan de kook. Roer de kaas erdoor en doe dan het deksel op de pan. Zet de pan in de oven en bak de risotto in 25 minuten gaar, of tot alle vloeistof is opgenomen.
Maal intussen het droge brood in de keukenmachine of hak het even fijn met een scherp mes.
Haal het deksel 5 minuten voortijdig van de pan in de oven (pas op: heet!) en bestrooi de risotto met het broodkruim.
Laat even mooi bruinen en dien op.

Bereiden:

30 min. Circa 466 kcal p.p. (bij 3 pers.).

Bekijk ook het recept voor Tartiflette met kabeljauw of een van de andere heerlijke recepten.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zelftesten vanaf april mogelijk te koop in de supermarkt of drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-zelftesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten.

De aangepaste sneltesten kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest en het werk voor werkgevers, scholen en universiteiten veiliger maken.

Advertentie

Testprincipe

De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. En wees niet bang: je hoeft niet zelf die lange staaf door je neus te halen. De testen krijgen een speciaal, korter wattenstaafje die slechts enkele centimeters in de neus hoeven. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen of het door een ander laten doen.

De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest: het afgenomen wattenstaafje gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.

“Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen.” De testen Mensen met klachten moeten zich nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie.

Preventief

De testen kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Mensen met klachten moeten zich namelijk nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie. De Jonge wijst erop dat zelftests iets minder betrouwbaar zijn dan de tests die door professionals in de teststraten worden afgenomen.

Speciale aanvraag

“We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Het gaat nu dus om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een speciale aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. De minister kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

Veel mensen blijven na corona nog serieuze klachten houden. Dokter Rutger zet de klachten voor je op een rij én vertelt wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: bijzondere dag voor Marieke Elsinga en Roxeanne Hazes deelt eerlijke foto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. Dit artikel wordt aangevuld.

Advertentie

Inpakken maar

Vrijdag is een bijzondere dag voor Marieke Elsinga. De presentatrice deelt op Instagram een foto waarop ze met een bak koffie tussen de verhuisdozen staat. “Het gaat beginnen!”, schrijft ze bij het plaatje. Op Valentijnsdag 2020 maakte Marieke bekend dat ze tot over haar oren verliefd is op Sander. Iets meer dan een jaar later gaan de twee tortelduifjes samenwonen. Onder het plaatje stromen de felicitaties van volgers binnen:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Droomrol

“Een kans uit duizenden, die ik met beide handen heb gegrepen”: Marlijn Weerdenburg deelt mooi nieuws op haar social kanalen. Vanaf september is ze te zien in de rol van Diana in de musical Diana en zonen. En trots dat ze is! “Ik droom, hunker, verlang er al maanden naar om het van de daken te schreeuwen. Nu is het dan eindelijk zo ver.”

‘Ik zie je’

Roxeanne Hazes slingert donderdagavond een pure en goudeerlijke foto de wereld in. “Shoutout naar alle mensen die van zichzelf proberen te houden in een maatschappij die je vertelt dat niet te doen”, schrijft ze bij het plaatje waarop ze haar striae toont. “I see you.”:

Tijd voor een fuif

Feest in huize Werk-Koningsberger deze vrijdag. Scottie, het dochtertje van presentatrice Saar Koningsberger en haar vriend Martijn, blaast alweer drie kaarsjes uit. “Och kleine kriel, wat is het feest. Niet alleen vandaag, maar elke dag met jou”, schrijft haar apetrotse moeder bij een lief filmpje:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kun je je vinger maar moeilijk buigen? Dan heb je waarschijnlijk déze aandoening

Ooit gehoord van een triggervinger? Dat is een ontsteking waardoor je je vinger niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan.

Meestal zit het in de ringvinger, de duim of de middelvinger van de hand die je het meest gebruikt. Soms zit het ook in meer vingers.

Advertentie

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger ontstaat door irritatie van de peesschede. De peesschedes zijn de ‘kokertjes’ in je hand waar de pezen in gevestigd zitten. De pezen lopen via je hand naar je vingers en zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Bij een triggervinger verloopt dit proces niet meer zo soepel omdat de ontstoken peesschede ervoor zorgt dat de pees niet meer vrij kan bewegen. Het is daardoor moeilijk om je vinger te buigen en strekken, buigen doet pijn of voelt vervelend en gaat soms in schokken. Aan de binnenkant van je hand kan ook een bobbeltje ontstaan die heen en weer kan schuiven als je je vinger buigt of strekt.

Bij wie

Hoewel iedereen in principe een triggervinger kan krijgen, komt het wel vaker voor bij vrouwen. Ook mensen met de volgende eigenschappen zouden meer kans hebben:

Voorkomen en genezen

Vervelend: de oorzaak van de irritatie is niet bekend. Wel gaan de klachten bij ongeveer één op de drie mensen vanzelf weer over. Maar val je helaas in de andere groep, dan kan een prik met een ontstekingsremmer soms nog wel helpen. De huisarts spuit dan het medicijn corticosteroïd in de peesschede om de infectie en daarmee de klachten te verminderen. Maar ook deze behandeling werkt maar bij ongeveer zes op de tien mensen.

Mocht dat ook geen baat hebben gehad, dan kun je tot slot nog een operatie ondergaan. Bij die operatie wordt er een klein sneetje gemaakt in de handpalm en een bandje rond de peesschede kapot gesneden. Hierdoor wordt de ‘tunnel’ verwijdt en kan de pees weer vrijer bewegen. Maar laten we alvast hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Als je pijn voelt als je je hand dichtknijpt, je pols naar achter buigt en je onderarm naar buiten draait, heb je misschien een tennisarm. Wat je ertegen kan doen en wat je beslist niet moet doen, legt Dr. Rutger uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom de kans op besmetting in de buitenlucht lager is (maar wel reëel)

Het weekend belooft fris, maar zonnig te worden. Velen zullen daarom lekker naar buiten gaan. Maar wat zijn de risico’s op besmetting in de buitenlucht? En áls je dan buiten met de buurvrouw afspreekt, hoe doe je dat veilig?

De Belgische viroloog Steven Van Gucht legde op de briefing van het Belgisch Crisiscentrum uit waarom de kans op besmetting in de buitenlucht een stuk kleiner is dan binnen, maar “niet nul”.

Advertentie

Afstand en masker

Het is hiervoor belangrijk om de werking van druppels te snappen. “Grote druppels, die we vooral uitstoten bij het spreken, vallen snel neer en reiken niet verder dan 1 meter. Daarom is die afstand zo belangrijk”, zo legt Van Gucht uit. Een mondmasker – die je zo thuis in elkaar flanst – helpt om die druppels geen kans te geven. “Het vangt grote druppels op voordat die kunnen verdampen tot kleinere druppels.”

Maar daar gaat het vaak mis: mensen zijn geneigd om het mondmasker af te zetten om samen een snack of drankje te nuttigen, maar ook om te kletsen. En dan schuiven we vaak ook dichter op elkaar. Van Gucht merkt dat op dezelfde manier de meest risicovolle interacties plaatsvinden, vlak voor of na een activiteit, bij de verplaatsing of nabespreking. Zo geldt voor verplaatsing dat carpoolen volgens hem een groter risico vormt dan het openbaar vervoer.

Buiten minder besmettingen

Wat maakt de buitenlucht dan zoveel beter? Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat het risico om buiten besmet te worden een heel stuk lager ligt dan binnen. “Maar vijf tot tien procent van de besmettingen wordt buiten opgelopen”, aldus Van Gucht. “Kleine druppels, de zogenaamde aerosolen, vervliegen en verdunnen in de buitenlucht zeer snel door hun klein volume. Binnen kunnen die zowel op korte als lange afstand besmettelijk zijn. Ze blijven voor onze mond hangen en stapelen zich op.”

De viroloog vergelijkt de wolk aerosolen met sigarettenrook. Ook die blijft binnen veel meer hangen, zeker wanneer de ramen gesloten blijven. “Buiten kunnen die niet opgebouwd worden en is superverspreiding heel uitzonderlijk.”

Daarbij is het buiten ook makkelijker om afstand te houden en kan het UV-licht van de zon het virus ook doden op oppervlaktes. Maar we moeten onthouden dat de kans op besmetting niet nihil is. “Als je dicht bij elkaar staat is het buiten evengoed mogelijk om elkaar te besmetten. Het risico hangt af van het aantal contacten, de dichtheid en de duur”, klinkt het nog.

Veilig afspreken

De viroloog geeft nog een paar tips om op een zo veilig mogelijke manier buiten af te spreken.

  • Spreek buiten af in beperkte kring.
  • Vermijd drukke plaatsen, markthallen of halfopen tenten.
  • Wees extra waakzaam op risicomomenten waar de aandacht vermindert: houd afstand bij het nuttigen van een snack of drank en draag verder je mondmasker.
  • Slecht weer? Zet in geen geval de activiteit binnen verder. Ga terug naar huis.
  • En daaropvolgend: combineer binnenactiviteiten niet met buitenactiviteiten. Denk aan een buitenkamp met overnachtingen, dat is dus geen goed idee.

Tegelijk met dit zonnige weer laaien ook de hooikoortsklachten weer op. Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Briefing Crisiscentrum. Beeld:

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien