Recept speltpizza met parmaham

Lekkerder in je vel met spelt! Een kleine verandering in je voedselpatroon, kan al heel veel voor je betekenen. Neem bij voorbeeld het eten van producten met spelt i.p.v. tarwe. Spelt heeft een hogere voedingswaarde dan tarwe. Dit zit namelijk in de kiem en de zemel. Bij tarwe worden veel voedingsstoffen bij het malen eruit gemalen. Bij het malen van spelt blijven deze voedingsstoffen wel behouden. Hiernaast zitten er veel vitaminen in spelt, zoals zink, niacine, vitamine B & E, foliumzuur, mangaan en vooral heel veel ijzer, koolhydraten, mineralen, (goede) vetten en eiwitten.
Spelt maakt blij!
In spelt zitten ook aminozuren. Deze bevatteen acht essentiële zuren die ervoor zorgen dat je je vrolijk voelt. Wil je nu ook nog lekker eten, maar wel een beetje gezond? Dan hebben we hier een heerlijk recept van een speltpizza! Wat is er nu lekkerder om te genieten van een overheerlijke pizza met een gezonde bodem? Precies!
Leuk om in het weekend te maken en van te genieten met je hele gezin.
Recept speltpizza met parmaham
INGREDIËNTEN (Voor 2 pizza’s)
- 250 gram speltbloem (te krijgen bij onder andere reformwinkels)
- ½ zakje (3,5 g) gedroogde gist
- ½ theelepel basterdsuiker
- snufje zout
- 1 eetlepel olijfolie
- ca. 150 ml lauwwarm water
- bakpapier
- 200 gram blokjes tomaat of tomatenpuree
- ½ teentje knoflook, fijn geperst
- ½ eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- snufje zout
- 1 bol buffelmozzarella (in plakjes)
- ½ zakje rucola
- 70 gram parmaham, in plakken
- bosje basilicum
- 75 ml olijfolie
- snufje zout
- ½ teen knoflook, fijngeperst
- Blender/staafmixer en deegroller
Hoe maak je de speltpizza?
- Mix de ingrediënten voor het kopje tomatensaus door elkaar en breng het op smaak.
- Zet de saus in de koelkast totdat de twee pizzabodems klaar zijn.
- Om het deeg te maken, pak je ten eerste een grote kom.
- Zeef het zout en de speltbloem in de kom en maak hier een kuiltje in.
- Pak een andere kom en doe hier de gist, olijfolie, basterdsuiker en het water in.
- Laat dit geheel even een paar minuten rusten.
- Giet het mengsel vervolgens in de gemaakte kuil in de grote kom.
- Pak een vork en roer het tot een geheel.
- Kneed het deeg nu minstens 5 minuten lang met je handen. Het deeg is klaar wanneer het elastisch en glad is.
- Plaats het deeg in een andere kom en doe hier een vochtige theedoek overheen.
- Het deeg is klaar wanneer het in oppervlakte is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 3 kwartier.
- Doe de oven aan en verwarm deze op 250 °C.
- Bestuif een oppervlakte met bloem en pak het deeg er weer bij.
- Leg het deeg op dit oppervlak en kneed met handen de licht uit het deeg.
- Maak er vervolgens een rol van.
- Verdeel het deeg vervolgens in 2 stukken en maak hier een bal van.
- Pak een stuk bakpapier en doe hier wat olie op.
- Leg de deegballen op het papier en maak ze zo plat als mogelijk met een deegroller.
- Open de blender en doe hier het zout, knoflook, olijfolie en de basilicum met steel er. Mix het geheel door elkaar.
- Smeer de tomatensaus over de pizzabodems.
- Leg de mozzarella over de pizzabodems.
- Doe wat basilicumolie over de pizza heen en stop de pizza in de oven totdat de bodem bruin en knapperig is.
- Haal de pizza uit de oven en leg de parmaham en de rucola op de pizza.
- Maak het af met een scheutje olijfolie.
Eet smakelijk!
Bron: www.pizza.nl