Recept – Toscaanse crostini
Er zijn talloze recepten voor Toscaanse crostini die, hoewel ze vrij veel op elkaar lijken, toch variëren afhankelijk van de smaak van de kok. Sommige gebruiken pane casareccio, een neutraal boerenbrood. Anderen geven weer de voorkeur aan de typische, ongezouten Toscaanse baquettes.
Sommige koks gebruiken het brood vers, andere roosteren het of bakken het in olie. Weer andere maken hun brood zacht met een beetje bouillon. In het laatste geval moet de bouillon, als het brood wordt geroosterd, wel warm zijn en moet het brood alleen aan de bovenkant worden bevochtigd.
Er zijn ook recepten waarbij aromatische kruiden aan het tomatenmengsel worden toegevoegd. Het is allemaal een kwestie van smaak.
Voor 8 stuks
– 200 g volkorenbrood
– 4 el witte wijnazijn
– 4 grote, rijpe tomaten, gepeld, zonder zaadjes, in stukjes gesneden
– 1 el kappertjes, uitgelekt, afgespoeld en fijngehakt
– 3 el fijngesneden bladpeterselie
– 2 el fijngesneden tijm
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 3 el olijfolie
– zout
– peper
8 sneetjes (Toscaans) brood, geroosterd of in de pan gebakken polenta
Trek het volkorenbrood in stukjes, leg deze in een kom en sprenkel er de azijn over. Laat het brood 5 min. weken en knijp het daarna goed uit. Doe het brood met de tomaat, kappertjes, peterselie, tijm, knoflook, olie en een snufje zout en peper in een vijzel en wrijf het tot een grof mengsel. Bestrijk hiermee het geroosterde brood (of de polenta).
Bereiding: circa 25 min.
Bekijk ook het recept van gebraden konijn of andere heerlijke recepten.
Bekijk de andere Toscaanse recepten in Libelle 41