Recept zoete pie
Basisrecept voor zoete pie-deeg
* 250 g bloem, plus extra
* 1 el poedersuiker
* snufje zout
* 175 g koude boter, in kleine blokjes gesneden
* 1 ei, losgeklopt
* een scheutje koude melk of water
Deeg voor de pie
Zeef de bloem met de poedersuiker en het zout boven een kom, kneed snel met koude vingers de boter erdoor tot het deeg op grof kruim lijkt. Kneed snel het ei erdoor tot een samenhangend deeg en voeg een paar druppels koude melk toe als het deeg te droog is. Het kan ook in de keukenmachine. Let erop dat u snel werkt. Lang kneden zal resulteren in een taai deeg en het moet straks lekker bros zijn. Vorm er een ronde bal van, druk hem iets plat en pak het in wat plastic folie. Leg het 1 uur in de koelkast om te rusten. Haal het er daarna uit. Laat het 15 minuten op het aanrecht liggen en rol het vervolgens uit om het verder te verwerken.
Bereiden: circa 10 minuten. Rusttijd: 75 min. Circa 287 kcal p.p. (bij een pie voor 8 personen)
Cranberry, peer en sinaasappel-pie
* 400 g cranberry’s
* 100 g suiker
* 25 g maïzena
* 1 pot sinaasappelmarmelade (340 g)
* 450 g rijpe peren, geschild, zonder klokhuis en in stukjes
* 1 x basisdeeg voor zoete pie
* 1 ei, losgeklopt
* poedersuiker
Bereiden van de pie
Breng de cranberry’s met de suiker en de maïzena aan de kook. Roer de marmelade erdoor en laat alles al roerend 3-4 minuten zachtjes doorkoken, voeg de blokjes peer toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Draai dan het vuur uit en laat het afkoelen.
Vet kleine 4-6 pie-vormpjes in of 1 grote. Rol 2/3 van het deeg uit en snijd ronde schijfjes uit die in de vormen passen. Druk ze erin en laat de randjes iets overhangen. Vul de pie’s met de cranberry-vulling.
Rol het restant van het deeg uit en snijd ronde cirkels uit die op de pie’s passen. Steek er sterren of harten uit met een uitsteekvormpje. Maak de randen van de taartjes vochtig met een kwastje water en leg de deksels erop. Druk de randen aan met duim en wijsvinger en snijd ze netjes bij.
Bak kleine pie’s 20-25 minuten en een grotere 30-35 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Bestuif ze met poedersuiker en dien op met vanille-ijs of ongezoete zure room.
Bereiden: circa 25 min. Baktijd 25-35 min. Circa 474 kcal p.p. (voor 8 personen, incl. korstdeeg)
Bekijk recepten van andere zoete pie’s in Libelle 50.
Bekijk ook het recept van een hartige pie met ham.