Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

Steeds meer mensen verruilen hun tarweboterham voor speltbrood omdat ze er van overtuigd zijn dat speltmeel beter is voor hun gezondheid. Maar is dat eigenlijk wel zo? 

We vroegen het aan culinair journalist Loethe Olthuis, auteur van het boek Zin en onzin in de supermarkt – over kopen en eten, waarin ze veelgestelde vragen over eten beantwoordt. Spelt en tarwe zijn even gezond, legt Olthuis uit. “Ze zijn vrijwel identiek aan elkaar. Alleen onder de microscoop kun je het verschil zien. Ze bevatten evenveel gluten en vezels.”

Advertentie

Controle 
Toch verschillen ze in één ding wel: de prijs. Voor een speltbrood betaal je aanzienlijk meer dan voor de ‘gewone’ tarwevariant, soms meer dan het dubbele. “Daardoor wordt er waarschijnlijk ook ruim gesjoemeld met speltbrood”, schrijft Olthuis. “Het is heel lastig te controleren of een bakker tarwemeel of het duurdere speltmeel heeft gebruikt en de Voedsel- en Warenautoriteit controleert het niet. Maar voor je gezondheid maakt het dus niets uit.”

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Dít is wat je het beste op brood kunt eten als je wilt afvallen

Bron: Zin en onzin uit de supermarkt – over kopen en eten. Beeld: iStock

De Dag Nadat 16 – We afscheid namen van mijn tante tijdens de coronacrisis

De dag nadat 16

Premium

Elsbeth (53): “Kon het in deze rare coronatijd nog onwerkelijker? Die gedachte spookte de afgelopen week telkens door mijn hoofd. En ja, dat kon dus."

"Gisteren namen we afscheid van tante Aatje, de oudste zus van mijn moeder. Ze woonde sinds een zware operatie al een paar maanden in een verzorgingshuis en langzaam maar zeker drong tot haar door dat ze niet meer zou terugkeren naar haar eigen huis. Dat vond ze moeilijk, want tot de operatie had ze altijd zelfstandig gewoond. Sinds haar overplaatsing naar een ander verzorgingshuis ging het snel bergafwaarts met mijn 94-jar

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien