Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Bepaal de goede koolhydraat-vezel-verhouding dankzij de 5:1-regel

Vezels zijn gezond en wil je daarom zo veel mogelijk binnen krijgen. Tegelijk vind je deze vaak in koolhydraatrijk eten, waar je misschien liever wat minder van zou willen eten. Waar moet je dan nu eigenlijk op letten als je in de supermarkt staat?

Naast dat het verstandig is om te weten hoeveel gram suiker in je eten te veel is, kan het ook handig zijn om te weten wanneer er een goede verhouding is tussen koolhydraten en vezels.

Advertentie

Vezels

Vezels zijn erg gezond, zorgen voor een verzadigd gevoel, zijn goed voor je stoelgang en ondersteunen je immuunsysteem. Toch eten de meeste mensen te weinig vezels. Ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag eten wordt geadviseerd, terwijl de meesten de 20 gram niet eens halen. Maar eten inslaan waar veel vezels, maar tegelijk ook veel koolhydraten inzitten, wil je misschien ook niet.

5:1

Diëtiste Rachel Swanson gebruikt daarom de 5:1-regel, vertelt ze aan Well+Good. “Bij deze truc moet je de hoeveelheid koolhydraten delen door de hoeveelheid vezels. Dit staat beide op het voedseletiket”, aldus Swanson. “Graanbrood kan bijvoorbeeld 15 gram koolhydraten bevatten en 3 gram vezels per portie. In dit geval kun je dit dus als een gezonde verhouding beschouwen.”

De diëtiste merkt wel op dat er uitzonderingen zijn bij deze richtlijn. Toch is het volgens haar zeker de moeite waard om even bij stil te staan voordat je het in de winkelkar gooit.

Wij Nederlanders eten graag brood. Maar als je brood uit je voedingspatroon schrapt, scheelt dat veel koolhydraten, wat uiteindelijk weer een positieve invloed heeft op je gewicht. Zo doe je dat:

Bron: Well+Good. Beeld: iStock

Lees meer

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien