Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Waarom het heel slim is om rijst voor gebruik af te spoelen

Het lijkt heel simpel om rijst te koken, maar ook zoiets makkelijks kan misgaan. Wist je bijvoorbeeld dat je rijst het beste eerst kunt spoelen voor gebruik?

Sommige mensen houden van kleverige rijst, maar bij de meesten gaat de voorkeur uit naar luchtige, losse rijst. Om dit voor elkaar te krijgen, is het slim om de rijst voor gebruik af te spoelen.

Advertentie

Brandschoon

Vroeger werd rijst voor het koken al gewassen om het vuil af te spoelen, maar tegenwoordig is de rijst die je in supermarkt koopt brandschoon. Daarvoor is afspoelen dus niet nodig. Toch kun je het maar beter wel doen, want zo maak je de rijst luchtig en niet plakkerig.

Zetmeel

Doordat rijst tijdens het transport langs elkaar schuurt, laat een deel van het zetmeel los. Wanneer je rijst kookt, zorgt dit zetmeel ervoor dat de rijst gaat plakken. Door rijst van tevoren te spoelen verwijder je het overige zetmeel en krijg je uiteindelijk luchtige rijst.

Je kunt de rijst zowel in een vergiet als in een pan afspoelen. Spoel de rijst met wat koud water en schep met je handen om. Blijf dit herhalen totdat het water niet meer troebel ziet. Meestal is 4 à 5 keer spoelen genoeg.

Rijst gekookt? Giet het water waarin je het kookte niet meteen weg. Je kunt het namelijk heel eenvoudig hergebruiken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: 24Kitchen. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien