Recept - Romig soepje van Opperdoezer Ronde met Brabantse blauwe kaas en pijnboompitjes

Benodigdheden
(voor 4 personen)
– 50 g boter
– 2 middelgrote uien, gesnipperd
– 1 teen knoflook uit de pers
– 3 grote Opperdoezer Ronde aardappelen, geschild en in blokjes (gebruik anders andere lekkere aardappels, de smaak en structuur van de aardappel is in dit gerecht wel erg belangrijk)
– 1 liter groentebouillon
– Zout en peper, naar smaak
– Snuf cayennepeper
– 1 boeket garni: laurier, tijm en peterselie
– 250 ml slagroom
– 150 g Brabantse Blauwe, verkruimeld (gebruik anders Stilton of Bleu d’Auvergne)
– 1 bosje bieslook, fijngehakt
Hoe?
Smelt de boter in een pan en voeg de ui, knoflook en aardappelen toe. Schep ze af en toe om. Doe een deksel op de pan en laat de groenten op laag vuur ongeveer 10 minuten zacht worden, maar niet bruinen!
Giet de bouillon erbij en daarna alle andere ingrediënten behalve de bieslook, slagroom en de blauwe kaas. Laat de soep ongeveer een uur op laag vuur pruttelen.
Verwijder dan het bouquet garni en pureer de soep in een met een staafmixer zijdeglad. Dit duurt echt even, pureer dus zeker 7 minuten, dan wordt hij echt mooi)
Breng opnieuw tegen de kook aan, roer de room erdoor en laat nog 15 minuten goed doorwarmen. Of laat afkoelen tot gebruik.
Bereiden:
Warm de soep op. Serveer hem met verkruimelde Brabantse Blauwe erop en flink wat bieslook. U kunt de verbrokkelde kaas, pijnboompitten en bieslook ook in schaaltjes naast de pan soep zetten, dan kan iedereen het er zelf in doen.
Voorbereiden: circa 1,5 uur. Bereiden: 10 minuten. Circa 535 kcal per pers. (bij 4 pers.)
Bekijk ook het recept voor preitaart met curry of een ander lekker recept.